MF DNES

Netopýři se před svobodou schovávali v rukávech

- — Ondřej Hanko

Ochránci přírody z Lesů hlavního města Prahy (LHMP) ve čtvrtek odpoledne připravili pro desítky lidí shromážděn­ých u rybníků ve Stromovce zajímavou podívanou. Vypouštěli tam totiž netopýry, kteří se dostali do jejich péče během uplynulé zimy. V plastových teráriích měli připraveno dvě stě devět zvířat.

Vypouštění začalo po páté hodině odpolední. Netopýři o sobě dávali vědět syčením a různými skřeky. Zvídavé děti se ale nenechaly odehnat a živě malé savce komentoval­y.

Zahřáli se o ruce

Ochranáři letce šetrně odtrhávali od ručníků, na které se zavěsili svými drápy, a jednoho za druhým vytahovali z boxů na denní světlo. Každému z nich však chvíli trvalo, než se rozletěl k novému domovu. Nejprve se totiž museli pořádně probudit a rozehřát. Ochranáři je proto hladili po srsti. „Člověk musí s citem. Je to pro ně stres, ale neohrozí je to. Musí se vzít do ruky, ohřejí se o ni,“vysvětluje ochránkyně přírody Zuzana Pokorná z LHMP.

Někteří netopýři se po chvíli začali po ochranáříc­h procházet, pár jich i zalezlo do rukávů. Pak už za patřičného nadšení dětí začali jeden za druhým odlétat. Kvůli tomu, že se orientují echolokací, museli přítomní zvědavci ustoupit několik kroků dozadu. Zvířata by jinak neodlétla.

I když odlétali postupně, znovu se shledají. Žijí totiž pospolu. „Netopýři rezaví se schovávají v dutinách stromů. Ve Stromovce mají i budky, do kterých se jich vejde minimálně sto,“říká Pokorná. „Netopýři pestří žijí ve štěrbinách v domech. Praha 6 i 7 jsou obecně na tato zvířata bohaté,“dodává.

Deset vypuštěnýc­h zvířat byli netopýři pestří, zbytek tvořila kolonie netopýrů rezavých. Tu nalezli dělníci během lednové rekonstruk­ce bytu v činžovním domě v Libni, když se k savcům v zimním spánku probourali. Na místo přijeli odborníci ze Záchranné stanice hlavního města Prahy, kteří sto devadesát devět netopýrů převzali do péče.

„Nejdřív jsme je museli prohlédnou­t. Někteří měli oděrky, jeden zlomené křídlo. Většina byla v pořádku i v relativně dobré kondici. Ty jsme dali do náhradního zimoviště na stanici,“říká Pokorná.

Letce zachránili

Všechny zraněné netopýry se podařilo vyléčit. Celou kolonii ochranáři týden před vypuštěním krmili, aby si vytvořili zásoby do začátku. Už samo probuzení ze zimního spánku je totiž náročné a zvíře na ně spotřebuje mnoho energie.

Pražská záchranná stanice přijímá netopýry celoročně. V zimě jde o vyčerpané pohublé jedince, kteří se probudili ze zimního spánku a marně hledali hmyzí potravu. Obzvlášť letošní zima jim kvůli teplotním výkyvům nepřála.

Na jaře a v létě přijímají zraněné netopýry, které napadla kuna nebo straka. Za rok se tak postarají zhruba o dvě stě až tři sta z nich. Díky nálezu bezmála dvousetčle­nné kolonie ale už letos napočítali tři sta pět netopýrů.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Ochotná ruka Pražští ochranáři vypustili do Stromovky dvě stě devět zachráněný­ch netopýrů. Pomohla jim i jejich mimopražsk­á kolegyně, z jejíž ruky odstartova­l tento netopýr rezavý.
Foto: Michal Šula, MAFRA Ochotná ruka Pražští ochranáři vypustili do Stromovky dvě stě devět zachráněný­ch netopýrů. Pomohla jim i jejich mimopražsk­á kolegyně, z jejíž ruky odstartova­l tento netopýr rezavý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia