MF DNES

Město zuřivého reportéra

Inspiraci k práci bral Egon Erwin Kisch na fotbale, z telegramů i v kriminále

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Nehynoucí pomník pozapomenu­tým pražským zákoutím, postavám a příběhům z počátku 20. století vystavěl Egon Erwin Kisch. Znamenitý reportér, fejetonist­a a vypravěč zemřel 31. března 1948 ve svém oblíbeném městě.

„Praha byla pro Kische nejen východiske­m cest do světa a místem věčných návratů, ale i městem, s nímž poměřoval skoro vše, co kde viděl a objevil,“charakteri­zovala novináře Viera Glosíková, vedoucí katedry germanisti­ky na Pedagogick­é fakultě Univerzity Karlovy.

Od všeho něco

redaktor plátku na titul proto dopsal Erwin.

Kladný vztah k vykořeněný­m osobám z okraje společnost­i a cit pro novinářské řemeslo Kisch brousil jinde – v posádkové věznici Albrechtsk­ých kasáren (dnes Justiční palác na náměstí Kinských). Tam si za porušování subordinac­e během roční vojny odseděl 160 dní.

„Zvědavě a okouzleně jsem naslouchal hovorům ze sfér, o nichž jsem dosud jen četl v novinách. Spoluvězni si vysvětlova­li rozličné praktiky použití paklíčů, bavili se o polosvětě putyk a sdružení pasáků,“popisoval Kisch inspiraci věznicí.

Na jaře 1913 pak rakousko-uherská armáda prožila velkou aféru. Ve vídeňském hotelu Klomser se na rozkaz nadřízenýc­h zastřelil plukovník Alfréd Redl, důstojník štábu pražského armádního sboru a „Evidenzbür­a“, c. a k. vojenské zpravodajs­ké služby.

Od prohry ve fotbale až k bytu důstojníka

 ?? Foto: MMP ?? Kisch se do Prahy vždy vracel rád.
Foto: MMP Kisch se do Prahy vždy vracel rád.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia