MF DNES

Končí provoz nocleháren pro bezdomovce

-

se Kisch dostal k informacím o zradě, vděčil šťastné náhodě.

Fotbalový tým DBC Sturm, kde Kisch hrál a byl i činovníkem, měl tehdy s holešovick­ými borci z týmu SK Union sehrát klíčový zápas. Jenže záložník Sturmu Josef Mareček bez upozornění nenastoupi­l a tým prohrál 5:7.

Mareček však Kischovi nabídl nejlepší možnou omluvu. Jako zámečníka si jej velení pražské posádky a státní policie vzalo k násilnému otevření bytu, zásuvek a pokladny v Redlově bytě na Josefském náměstí (nyní náměstí Republiky). Kisch tak dostal informace k opravdu velké reportáži.

Konec starých pražských časů nastal po vypuknutí první světové války v červenci 1914, kdy Kisch coby poddůstojn­ík narukoval na srbskou frontu. Po vzniku samostatné­ho státu se v roce 1920 vrátil do Prahy, ale za dva roky odešel do zahraničí. Zpátky se do svého oblíbeného města dostal až v roce 1946. Noc ze soboty na neděli bude pro bezdomovce poslední možností přespat ve zvláštních noclehárná­ch, které magistrát ve spolupráci s neziskovým­i organizace­mi přes zimu otevírá. Zimní režim služeb pro lidi bez přístřeší funguje od začátku prosince do konce března. Počet míst je podle magistrátu dostačujíc­í. Dvě noclehárny v Michli a jedna na Vackově, které fungují pouze přes zimu, ukončí o víkendu svůj provoz. Město v případě tuhých mrazů a naplnění kapacit stálých zařízení zřizuje pro přespání také velké stany. Ty ale letos nebyly potřeba. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia