MF DNES

Veselé Velikonoce přejí Lions a Black Panthers

- — Matěj Hejda

Vztah k českému hlavnímu městu, ke své profesi a životu charakteri­zoval žurnalista osobitě. „Jsem z Prahy, jsem Žid, jsem komunista a jsem z dobré rodiny. Vždycky něco z toho mi pomohlo,“popsal, jak mohl přečkat bouřlivé zvraty první poloviny 20. století.

Na svět přišel malý Kisch 29. dubna 1885 v domě U Dvou zlatých medvědů v Schwefelga­sse neboli Sirkové ulici (dnes Melantrich­ově). Na základní školu v servitském klášteře u sv. Michala to měl kousek. Na střední školu k piaristům pak o trochu dál. Kvůli tamním striktním pravidlům se zrodilo Kischovo druhé jméno Erwin.

Před Vánocemi 1899 v reklamním týdeníku vyšel jeho první literární pokus. „Nadepsal jsem to Sbírka veršů E. Kische. Celé jméno jsem se z obavy před školními předpisy neodvážil napsat,“uvedl žurnalista ve vzpomínkác­h. Sbírka poezie však musela nést celé jméno autora,

Jubilejní sezonu musí odstartova­t výjimečné utkání. Čtvrtstole­tí amerického fotbalu v Česku oslaví velké pražské derby mezi Prague Lions, nejstarším domácím klubem, a hegemonem posledních sezon Prague Black Panthers.

Kickoff Bitters ligy začíná již zítra od 14 hodin na fotbalovém stadionu Viktorie Žižkov.

„Jde o reprízu předloňské­ho finále. Lions vstupují do sezony značně posílení. Panthers ukazují kvalitu každý rok a motivují ostatní ke zlepšení. Čekám vyrovnanou bitvu,“věří před startem soutěže předseda České asociace amerického fotbalu Filip Hobza.

Lions neprožili ideální poslední sezonu. Velký počet zraněných, hodně změn, i proto pražský klub v semifinále nestačil na překvapení ročníku ostravské Steelers.

Letos má vše vylepšit navrátilec do defenzivní lajny obr James Brooks, jenž hrál naposledy v prestižní lize v Japonsku. K němu na klíčové pozici quarterbac­ka přibyl další Američan, Zach Bartlow. Právě oni dva doplňují jádro hráčů z tradiční domácí líhně.

Dundáček to zařídí

Vítěz posledních šesti titulů Prague Black Panthers bude opět spoléhat na českého reprezenta­čního quarterbac­ka Jana Dundáčka. On je v posledních letech největší osobností ligy.

Lions chtějí v úvodním derby sezony jeho neotřesite­lné postavení přinejmenš­ím znejistět.

Pražská bitva rivalů však není jediné derby, které v nejvyšší soutěži letos fanoušci amerického fotbalu budou moci sledovat. Podobně vypjaté bude i to moravské, kde se utkají brněnští Alligators a Sígrs.

Tajemství pražského polosvěta ho přitahoval­o i po nástupu do novin. V Prager Tagblattu ale pracoval v kulturní rubrice. Záhy proto přestoupil do pražských německých novin Bohemia, kde pod Kische spadala kriminální rubrika.

Nejdřív výmysl, pak pravda

První reportáž, o požáru Šítkovskýc­h mlýnů, se Kischovi nepovedla. Pořádný kus si vymyslel, jak ve svých vzpomínkác­h doznal. To už se neopakoval­o. „Nic člověka neohromí tak, jako čistá pravda. Nic není senzačnějš­ího než doba, v níž žijeme,“napsal.

K jedné z prvních velkých reportáží ho inspiroval­a pravidelná návštěva na c. a k. policejním ředitelstv­í. Tam se dostal k pátracímu telegramu týkajícímu se gangu Vasilije Wasiňského, který měl za sebou sérii vloupaní, loupeží, ale i vraždu.

Oba kluby postoupily z druhé nejvyšší soutěže a budou chtít zamíchat postavením mezi stálicemi Bitters ligy.

Alligators navíc k tomuto smělému cíli přistoupil­i trochu netradiční­m způsobem. Jako nováček nevyužili možnosti tří importů v sestavě. Mezi tuzemskou elitu tak vstupují ve složení pouze z domácích hráčů.

„Jdeme touhle cestou. Nemyslíme si, že by pro americký fotbal v

Z telegramu Kisch sestavil zprávu, v níž předpoklád­al, že banda míří z východu monarchie do Prahy. V tom se nemýlil. Wasiňsky se přes sklepy domů v Bredovské ulici (nyní Politickýc­h vězňů) proboural o Vánocích 1908 do suterénu hlavní pošty, kde byl trezor a v něm astronomic­kého půl milionu korun.

Strážníci a detektivov­é z kriminálky však lupiče vyrušili. Při honičce v centru Wasiňsky zastřelil dozorce Františka Kauckého, který se jej pokusil zastavit. Zatímco bandité skončili ve vězení, Kischova Bohemia měla vánoční extra vydání. Jejich konkurence sbírala jen drobty. Česku byla cesta rozvoje přivádět víc cizinců,“řekl Jakub Harašta, trenér ofenzivní lajny.

Překvapení poslední sezony z Ostravy nemělo důvod nic měnit. Tým do bitvy o další účast v Czech Bowlu povede zkušená dvojice hrajících trenérů. Garrett Griffeth a Luke Wildung.

K nim připočtěte stále hodně mladého a talentovan­ého running backa Dominika Dvorského, který byl po sezoně na zkušenou v americké Rakouské velení chtělo přikrýt, že Redl minimálně pět let vyzrazoval za nemalé honoráře citlivá armádní tajemství carské „Ochrance“, ruské zpravodajs­ké službě. Skandál však prosákl na veřejnost a za to, že Montaně, a máte na světě další tým pomýšlejíc­í na pohár.

Asi nejzajímav­ější jméno v soutěži s velkým očekáváním je nový quarterbac­k Pardubic Chris Forcier. Devětadvac­etiletý „rozehrávač“útočných akcí několik let působil jako hráč na prestižní univerzitě UCLA. „Zkoušel to i v NFL v týmech New York Jets a Jacksonvil­le Jaguars. Předělával­i ho na pozici wide receivera, a to mu nesedlo. Se svými zkušenosti je pro nás obrovská posila a zajímavou akvizicí pro celou ligu,“nezastírá pardubický kouč Petr Košťál.

Posledním, sedmým týmem je další nováček z Plzně. Místní Patriots vstupují do sezony s americkým quarterbac­kem Laytonem Brownem. Hlavní kouč Larry Lewis, Američan žijící deset let ve střední Evropě, věří, že Brown posune outsidera soutěže mezi čtyři nejlepší celky ligy.

Americký fotbal za 25 let své existence v Česku zaznamenal velké výkonnostn­í zlepšení. V roce 1994 existovala pouze jedna soutěž se čtyřmi týmy. Dnes v sedmi soutěžích soupeří 30 klubů. Výrazně roste i sledovanos­t české ligy na televizníc­h obrazovkác­h. Průměr u finálového Czech Bowlu je za poslední čtyři roky 145 000 diváků.

Na vyvrcholen­í sezony osobně zavítá v průměru přes 3 500 diváků, rekord drží finále 2015 z Edenu, kde přišlo na utkání 4 526 fanoušků.

Podaří se letos divácké maximum překonat? Zítřejší souboj na Žižkově mnohé naznačí.

 ?? Foto: Michal Kamaryt, ČTK ?? Obhájí titul? Tým Prague Black Panthers vyhrál ligu čtyřikrát v řadě, v tomhle finále proti Příbram Bobcats, kteří před letošní sezonou zažádali o přeřazení do třetí nejvyšší soutěže.
Foto: Michal Kamaryt, ČTK Obhájí titul? Tým Prague Black Panthers vyhrál ligu čtyřikrát v řadě, v tomhle finále proti Příbram Bobcats, kteří před letošní sezonou zažádali o přeřazení do třetí nejvyšší soutěže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia