MF DNES

Divoch a bingo. Jak zámoří dodá šmrnc

Neřadí se mezi hvězdy. Ale semifinali­sté z Plzně a Brna jim věří

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Zaúřaduje hvězdný Martin Erat s mladičkým jmenovcem Nečasem? Bude sehraný tandem Tomáš Mertl – Milan Gulaš opět nepolapite­lný? Budou se v parádních výkonech předhánět brankáři?

Otázky před dnešním startem série Plzeň versus Brno se jen hemží.

Zásadní roli v bitvách o finále hokejové extraligy – první z nich se hraje dnes od 16.20 (vysílá ČT sport) – budou mít i další. Neřadí se mezi hvězdy sbírající body po hrstech. Jsou to hokejoví řeholníci, jejichž úkolem je znepříjemň­ovat a dráždit soupeře, být cítit – Alexandre Mallet z Komety a plzeňský Ryan Hollweg. „Musíme být na něj připravení,“burcuje brněnský útočník Hynek Zohorna. „Viděl jsem pár Hollwegový­ch hitů proti Olomouci a tam to bolelo.“I to obnáší play off. „Tohle jsou zápasy přesně pro Ryana. Dostává se soupeřům pod kůži, fanoušci na něj hučí. Je to hráč, kterého by chtěl mít v týmu každý,“pochvaluje si plzeňský bek Michal Moravčík. „A my jsme rádi, že je na naší straně.“

Semifinali­sty z Brna a Plzně nespojují jen modrobílé barvy a velká očekávání. V nabitých kádrech, poskládaný­ch z Čechů a pár Slováků, se jedinci ze Severní Ameriky vyjímají. Týmům dodávají šmrnc jejich zámořské ctnosti – dohrávat souboje, nikdy se nevzdat a klidně se pro dobro týmu i pobít. „Myslím, že se Alex pořád umí porvat. Ale je typ hráče, který chce ve všech směrech být prospěšný týmu,“říká o Malletovi jeden z brněnských trenérů Kamil Pokorný.

Pro Kometu bylo angažování kanadského útočníka hokejové bingo. Při loňské brněnské jízdě za titulem patřil Mallet k nejlepším v týmu.

Byť nedostává prostor v přesilovká­ch, v základní části této sezony nashromážd­il solidních 28 bodů. Nyní v play off, stejně jako před rokem, je trio Mallet – Nečas – Zohorna nejenergič­tější a nejpřímoča­řejší formací Komety. Brňané v nepřeberné­m množství cizinců, které za levno mohou angažovat extraligov­é kluby, loni trefili jackpot. Přitom předtím Mallet v předchozíc­h 36 duelech za Pardubice dal jediný gól. „Trenéři v Dynamu mi nedávali šanci. Když hrajete pět minut za zápas, nemáte moc prostor se ukázat. V Brně jsem cítil důvěru,“líčil loni křídelník s chlapeckým kukučem.

To plzeňský Hollweg poslední dobou vizáží připomíná divocha. Z fleku by si mohl střihnout roli filmového Trosečníka, za nějž si Američan Tom Hanks vysloužil Oscara. To jeho čtyřiatřic­etiletý soupeř z Plzně baží po hokejové trofeji, kterou s indiány slavil před pěti lety.

Byla to Hollwegova první sezona v Česku. V extralize působil jako nezadržite­lný živel. Po domácích vítězstvíc­h dováděl na ledě s kytarou, občas sprostě fauloval, vyprovokov­ával šarvátky. Postupně se však zklidňuje. „Souboje dohrává, ale přijde mi, že není zákeřný,“všímá si obránce Komety Ondřej Němec.

Už jen to, že se Hollweg nyní mydlí v play off, v němž si už připsal dvě čtvrtfinál­ové trefy, může považovat za triumf. Minulou sezonu promarodil, kvůli infekci v noze mu hrozila dokonce amputace. „Smiřoval jsem se, že budu invalida,“prozradil v létě. Nevzdal se. Místo toho si vysloužil kontrakt, který mu brzy vyprší. „V Plzni bych chtěl zůstat, ale na to se teď nesoustřed­ím,“říká Hollweg. „Chci pomoct týmu k titulu.“

Taková je zámořská DNA.

 ??  ?? Vousaté dráždidlo Ryan Hollweg Plzeňští fandové jej milují, protivníci nenávidí. Kromě něj obléká dres indiánů i americký bek Nick Johnson.
Vousaté dráždidlo Ryan Hollweg Plzeňští fandové jej milují, protivníci nenávidí. Kromě něj obléká dres indiánů i americký bek Nick Johnson.
 ??  ?? Alexandre Mallet a jeho chlapecký kukuč Vypadá jako dítě, ale od léta je sám táta. Má dceru Leu. 2x foto: ČTK a Profimedia.cz
Alexandre Mallet a jeho chlapecký kukuč Vypadá jako dítě, ale od léta je sám táta. Má dceru Leu. 2x foto: ČTK a Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia