MF DNES

NOVÝ SERIÁL ATLAS BYLINEK

Většina bylinek není náročná na pěstování a snese péči i od naprostého začátečník­a. Protože se jedná vesměs o rostlinky skromné, které dobře prosperují i v omezeném prostoru nádob, můžete je pěstovat doma či na balkoně.

- připravila Lucie Martínková foto Shuttersto­ck, Profimedia.cz lucie.martinkova@mfdnes.cz

ejen zkušení zahrádkáři, ale i naprostí laici občas zatouží vypěstovat si něco zeleného, dekorativn­ího a v ideálním případě i užitečného. První volbou jsou obvykle bylinky, a to zejména ty druhy, které se pěstují spíše pro svou chuť než léčivé účinky. Sazeničky se dají snadno a za pár korun sehnat na trhu či v hobbymarke­tu, pěstování je poměrně snadné a výsledky práce se navíc dostaví brzy. Vždyť jen za pár týdnů od výsadby (či výsevu) bývá možné uříznout si něco zeleného do polévky, na vajíčka, pomazánku či jen na chleba s máslem.

NA ROK, NEBO NA VÍC?

Mezi kuchyňským­i bylinkami jsou jak druhy jednoleté (bazalka, anýz, kopr, kerblík, rukola, koriandr, majoránka, měsíček), tak i vytrvalé (šalvěj, pažitka, tymián, fenykl, levandule, máta, oregano a další). Jednoleté se na jaře vysévají obvykle přímo na stanoviště, vytrvalé druhy se vysazují na jaře či na podzim.

PĚSTOVÁNÍ V BYTĚ

V bytě vyčleňte bylinkám místo s co nejlepšími světelnými podmínkami, ideální je okenní římsa či široký parapet. Květníky stavte nejen přímo k oknu, ale začleňte i přilehlé police a stěny. Použít můžete některý ze závěsných systémů, na trhu je jich dnes celá řada. Bylinkám to v závěsech sluší, a jejich seskupením navíc vytvoříte rostlinám příznivé mikroklima.

Většině bylinek pěstovanýc­h pro kuchyňské účely vyhovuje běžná pokojová teplota mezi 18–22 °C v noci s mírným poklesem. Nižší teploty snášejí špatně, podobně jako průvan – větrejte denně, ale opatrně. Zavlažujte důkladně tak, aby voda nezůstala jen na povrchu, ale dostala se i do spodních vrstev substrátu. Rostliny s měkkými listy zalévejte denně (šalvěj, bazalka, máta), ostatní druhy ale teprve, když je půda v nádobách úplně suchá. Bylinky pravidelně sklízejte, podpoříte tak další větvení. Na jižním okně se bude dobře dařit bazalce, tymiánu, šalvěji, oreganu, saturejce a majoránce, na severním okně bude prospívat asi jen nenáročná pažitka a také petrželka.

VÝHODA BALKONU

Na terase či balkoně (především když mají orientaci na jih či západ a slibují tak dostatek slunce), můžete pěstovat v podstatě všechny druhy bylinek.

Stanoviště vyberte závětrné, aby se větší či křehčí druhy nemohly polámat. Pozornost věnujte také nádobám. Nejlepší je použít klasické terakotové květináče, které na rozdíl od těch plastových pouštějí vzduch i ke kořenům a substrát v nich tak rychle nevysychá. Při pěstování středomořs­kých a dalších suchomilný­ch bylinek se vyhněte

samozavlaž­ovacím nádobám a truhlíkům. Do nich umístěte jen mátu, bazalku a další žíznivé druhy. Při výsadbě nezapomíne­jte na dostatečno­u drenážní vrstvu (štěrk, kamínky), zabráníte tak uhnívání kořenů. Stejně jako v bytě sesazujte či stavte k sobě bylinky s podobnými nároky, ve skupinách lépe prospívají. Na slunce (a do chudší půdy) patří středomořs­ké a suchomilné druhy (šalvěj, oregano, rozmarýn, saturejka, mateřídouš­ka), vlhčí stanoviště s přistínění­m dopřejte kopru, pažitce, mátě, kerblíku, libečku apod. Do půdy bohaté na humus zasaďte bazalku, petržel, meduňku, kopr nebo česnek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia