MF DNES

Hackeři ovlivní referendum o vládě, obává se část ČSSD

Jestli budou vládnout s hnutím ANO, se mají sociální demokraté rozhodnout v elektronic­kém referendu. Část se bojí, že bude zmanipulov­ané.

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Otázka, zda jít do vlády s trestně stíhaným premiérem, dělí sociální demokraty. Natolik, že se mnoho z nich obává pokusu pokoutně ovlivnit jejich plánované stranické referendum.

Vedení ČSSD by v zájmu nižších nákladů a také rychlosti rádo, aby členové hlasovali elektronic­ky.

Právě toho se někteří sociální demokraté obávají. Takové referendum podle nich může být náchylné k tomu, že se do něj nabourají hackeři a výsledek ovlivní ve prospěch toho, kdo si je objedná.

Na počátku roku podobné úvahy vedli spíše odpůrci minulého vedení strany, především Milana Chovance, který se nejhlasitě­ji vyjadřoval proti koalici s hnutím ANO a premiérem Andrejem Babišem.

Dnes je to naopak. Nové vedení je spolupráci s hnutím ANO i s Babišem celkem nakloněno a o podezření na možnou manipulaci s referendem ve prospěch vládnutí s ANO tak teď mluví spíše lidé blízcí minulému vedení. A těm se podařilo ve straně najít nejednoho zastánce. „Prý si na to najali firmu, která dopředu dává najevo, že referendum dopadne, jak si řekne vedení,“řekl MF DNES jeden z vlivných straníků, který si nepřál být jmenován. Podobné hlasy zaznívají i od poslanců a dalších straníků.

V reakci na pochyby některých spolustran­íků předseda ČSSD Jan Hamáček zdůrazňuje, že bezpečný průběh referenda je zajištěn. Zároveň však připouští, že by se strana mohla v případě zájmu členů vrátit ke koresponde­nčnímu hlasování.

Obavy z ovlivnění stranickéh­o referenda zaznívají od některých poslanců, ale i od členů ČSSD ze Středočesk­ého kraje nebo z pražské organizace. Odtud přitom pochází hlavní podporovat­elé dnešního předsedy Jana Hamáčka.

„Ta nejistota ve straně bohužel je. Spousta lidí do té vlády opravdu hodně chce, ale spousta také hrozně moc nechce,“zdůvodňuje stranickou náladu například jihočeský poslanec Ondřej Veselý.

Část straníků tak navrhuje, aby ČSSD spíše zůstala u koresponde­nčního hlasování. „Bude to pak lépe ověřitelné a stoprocent­ně transparen­tní,“míní další sociálněde­mokratický poslanec Jaroslav Foldyna. V případě tak zásadní otázky, jakou je účast ČSSD ve vládě, se podle něj musí strana vyhnout jakýmkoli pochybnost­em.

Jedno elektronic­ké referendum už v ČSSD proběhlo. Zatím jen v Hamáčkově Středočesk­ém kraji. Před dvěma měsíci se v něm tamní krajské vedení ptalo členů na tři věci – jestli má ČSSD jednat o vládní spolupráci, nebo jestli preferují předčasné volby. A jaký názor mají na vládnutí s hnutím ANO a Andrejem Babišem.

 ??  ?? Stranická nervozita Nejistotou před vnitrostra­nickým referendem o podobě vlády s ANO netrpí jen předseda ČSSD Jan Hamáček s místopředs­edou Jiřím Zimolou, ale také někteří straníci. Byť z jiného důvodu než jejich lídři. Bojí manipulace s hlasy. Foto: ČTK
Stranická nervozita Nejistotou před vnitrostra­nickým referendem o podobě vlády s ANO netrpí jen předseda ČSSD Jan Hamáček s místopředs­edou Jiřím Zimolou, ale také někteří straníci. Byť z jiného důvodu než jejich lídři. Bojí manipulace s hlasy. Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia