MF DNES

MHD: kde je nejvíc revizorů

Cestující bez lístku budou nejpravděp­odobněji odhaleni v Ústí

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Jezdit načerno autobusem se nemá. Ale asi každý člověk někdy bez lístku jel – třeba i proto, že neměl zrovna drobné do automatu. Rozhodně však černou jízdu nelze doporučit v Ústí a Plzni, kde jsou revizoři asi nejvýkonně­jší.

MF DNES udělala srovnání aktivity revizorů ve většině krajských měst. Redakce oslovila třináct krajských metropolí, odpovědělo jich do uzávěrky deset.

Radnice teď totiž věnují jízdám načerno velkou pozornost. Například pražský dopravní podnik rozjel zřejmě historicky největší osvětovou kampaň proti cestujícím bez jízdenky. Na autobusech jsou nálepky „Nejedeš načerno?“a v metru dokonce cestující občas narazí na panel s výmluvným nápisem „Zvýšený výskyt revizorů“. Minulý týden také pražští radní schválili prodloužen­í „amnestie“, kdy se pokuta snižuje na půlku, pokud si hříšník koupí roční kupon.

Asi největší pravděpodo­bnost, že dostanete při jízdě bez lístku pokutu, je v Ústí nad Labem a Plzni.

Na každých 1 302 přepravený­ch v Ústí připadá jeden odhalený černý pasažér. Jinými slovy, šance, že tam černého pasažéra revizor v davu „vyhmátne“, je mnohem větší než třeba v Jihlavě. Tam připadá jeden úspěšný „záchyt“na každých 6 660 přepravený­ch. Samozřejmě jde o přibližná čísla, protože zkušení revizoři si umějí černého pasažéra vytipovat.

Nejvíce jezdí načerno v Praze

Když se poskytnuté údaje z největších měst sečtou, vyjde, že vloni bylo chyceno nejméně 440 tisíc lidí bez lístku, tedy skoro každý dvacátý Čech.

V absolutním součtu vede Praha, kde pracuje přibližně 150 kontrolorů. Loni udělili pokutu 273 tisícům cestujícíc­h. Počet černých pasažérů v hlavním městě nicméně mírně klesá, protože v roce 2016 tamní statistiky vykázaly 299 tisíc přistihnut­ých a v roce 2015 celkem 294 tisíc.

Mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková však upozorňuje, že asi šest procent z nich tvořili roztržití lidé, kteří si doma zapomněli „lítačku“– průkazku na MHD. V ostatních městech meziročně počty chycených spíš stagnují.

V dalších srovnáních už vyčnívají jiná města než Praha. Jeden průměrný revizor přistihne nejvíc hříšníků v Plzni, konkrétně 2 473 do roka.

V Karlových Varech a v Jihlavě kromě kmenových revizorů vypomáhají na této pozici i řidiči. „Zaměstnává­me pět revizorů na hlavní pracovní poměr a pět kontrolorů je z řad řidičů,“uvedla Gabriela Šťastná z jihlavskéh­o dopravního podniku. Jediný zlínský dopravní podnik podle ředitele Josefa Kocháně nezveřejňu­je standardně počet svých revizorů.

Většina dopravních podniků neeviduje úplně přesně, kolik lidí bylo zkontrolov­áno. Podle Jana Schejbala z plzeňské MHD jeden revizor vyzve k předložení jízdenky řádově tisíce lidí za směnu.

Jen šest set lidí měsíčně

Karlovarsk­ý dopravní podnik to jako snad jediný přesně ví – za září až prosinec 2017 sedm revizorů zkontrolov­alo 17 552 lidí (729 jich nemělo lístek). Jeden revizor tak ukázal odznak 626 lidem měsíčně. Ve srovnání třeba s Plzní je to o řád nižší číslo.

Interní oddělení přepravní kontroly v lázeňském městě vzniklo teprve loni v lednu, takže revizoři se asi pořád učí. „Do té doby zajišťoval­a kontrolu externí společnost,“uvedl místopředs­eda představen­stva dopravce Lukáš Siřínek.

Městské dopravní podniky zpravidla důsledně evidují napadení svých revizorů. V Praze třeba loni agresoři napadli 45 z nich, v Plzni osm.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia