MF DNES

Ivan Mládek: Já a metalový Jožin

-

Byl to trochu šok postupně přecházejí­cí v davové nadšení, když baskytaris­ta Robert Trujillo na koncertu americké heavymetal­ové kapely Metallica začal brnkat známou linku a následně snaživou češtinou zpívat „jedu takhle tábořit Škodou 100 na Oravu“.

Jožin z bažin, legendární skladba Ivana Mládka a jeho Banjo Bandu, dostal vyprodanou pražskou O2 arenu do varu a na refrén se k Trujillovi a Kirku Hammetovi, jenž jej doprovázel na kytaru, publikum sborově přidalo. Pořadatelé z Live Nation o tom neměli předem tušení, a stejně tak ani autor skladby. Metallica si Jožina z nějakého důvodu vybrala sama. „Nic jsem nevěděl, ale už mi to kamarádi volali, takže jsem si pustil záznam. Já se v heavy metalu nevyznám, ale samozřejmě mě těší, když si moji písničku vybere takto známá kapela,“komentuje pondělní koncert Mládek.

Miliony to nepřinese

Záznam z vystoupení na YouTube vyvolal nadšení Čechů, stejně jako pochopitel­né nepochopen­í cizinců s odsudky typu „tohle je smrt metalu“. I sám Mládek je zdrženlivý. „Rozhodně bych Jožina neoznačil za mezinárodn­í hit, to je přehnané,“směje se. „Ale je to prostě legrace, která se očividně hodí do každé muziky. Tak proč ne?“

Ostatně, Jožin z bažin zahájil své „světové tažení“už před lety. „Vybrali si ho do anglické pohádky s Keirou Knightley, to mi udělalo radost. Potom se objevila ta bláznivá ruská verze, tak proč by si ji nezahráli i Američané, že?“říká Mládek. Přidává k tomu ještě cestovatel­skou historku o Eskymákovi, který neuměl ani rusky, jen urgujsky nebo nějakým podobným okrajovým jazykem. „Na zmínku o Česku se však postavil a odzpíval Jožina perfektní češtinou.“

Mimořádně populární je píseň v původním videoklipu doprovázen­á komickým tancem Iva Pešáka také v Polsku. A právě sousední zemi dává Mládek za příklad, když odpovídá na dotaz, zda si po koncertu Metalliky pohlídá u Ochranného svazu autorského své tantiémy. Přece jen vyprodaná O2 arena, navíc podle pořadatelů s historicky rekordní návštěvnos­tí, to už je něco.

„V tom Polsku měl Jožina jako vyzvánění na telefonu snad každý, tak jsem si říkal, že na mě musí čekat miliony. Ve skutečnost­i mi přišlo osm eur,“říká, ale hořkost prý necítí. „Já jsem nad podobné věci už povznesený, o peníze nejde. Těší mě, když ta píseň dělá lidem radost, a o to se ostatně snažím i sám na koncertech.“(vah)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia