MF DNES

Revizor není robot. Pokutu může odpustit

-

Nejvíce se cestující s revizory dohadují o zpožděné SMS jízdenky a pozdě označené papírové lístky. „Cestující by měl nastoupit do vozu až s přijatou SMS jízdenkou,“říká v rozhovoru Jan Schejbal, kterému v plzeňském dopravním podniku podléhají revizoři.

Jak často se stává, že černý pasažér utíká?

Není to nic obvyklého. I tohoto člověka se snaží revizor dostihnout, ale samozřejmě záleží na věku a fyzické kondici, zda je to pokus úspěšný, či nikoliv.

Policista může řešit přestupek domluvou, co revizor?

Ten by měl přestupek vypsat, případně vyloučit dotyčného z vozu.

Měl by... To znamená, že je možné odpuštění pokuty?

Může se to stát. Třeba když kolega posoudí, že to ten člověk udělal opravdu neúmyslně. Je to na jeho individuál­ním posouzení. Revizor je člověk, není to robot. Předpisy tím neporuší.

Dokdy je cestující povinen po nástupu do vozu cvaknout si jízdenku? Co když jsem se chtěl prodrat k přístroji, ale revizor byl rychlejší?

Je nutné nastoupit a bezodkladn­ě po nástupu do vozu si označit jízdenku. Jakmile si cestující sedne, tak se bere, že je odbaven. Ale když revizor vidí, že se u označovací­ho přístroje tvoří fronta, tak počká.

Kam se člověk může odvolat, když s pokutou nesouhlasí?

V případě, že cestující nesouhlasí s postupem revizora, je oprávněn podat stížnost, kterou vyřizuje nadřízený revizora. Může se obrátit i na Českou obchodní inspekci. (jp)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia