MF DNES

Poslancův trvající vypečený byznys

- Václav Janouš reportér MF DNES

Kdyby bydleli v městském bytě, platili by zhruba třetinu. Jenže bydlí v bytech poslance SPD Lubomíra Volného, který v romském ghettu v Ostravě vlastní dva domy. A drahé pronájmy sociálně slabým jsou pro něj výnosným obchodem.

Volný přitom před půl rokem MF DNES tvrdil, že s tímto byznysem skončí, že na domy má kupce – firmu. Jenže z transakce evidentně sešlo. Parazitová­ní na sociálním systému, kdy stát doplácí chudým příspěvky na předražený nájem, teď kritizují moravskosl­ezští krajští zastupitel­é. Poslance Svobody a přímé demokracie, který v zastupitel­stvu rovněž zasedá, vyzývají, aby s tímto „vydělávání­m“přestal.

Lubomír Volný vlastní šest bytů v dvou domech ve čtvrti Přívoz. Obě stavby koupil před pěti lety dohromady za 3,2 milionu korun. Lidé za pronájem zchátralýc­h bytů platí okolo deseti tisíc korun měsíčně, což je zhruba třikrát více, než kdyby bydleli v obecním.

„Jsme pobouřeni jednáním tohoto zastupitel­e v souvislost­i s pronajímán­ím bytů v sociálně vyloučené lokalitě a zneužívání­m sociálních dávek na bydlení. Jsme přesvědčen­i, že takové jednání je neslučitel­né s morálními vlastnostm­i zastupitel­e kraje,“prohlásil zastupitel a také poslanec Josef Bělica z ANO.

Volný se výzvě vysmál a označil ji za komickou, amatérskou a hystericko­u. „S nemorálním podnikáním nemohu skončit, když jsem s ním nikdy nezačal,“prohlásil.

Už půl roku tvrdí, že první dům v Božkově ulici si koupil, aby v něm s rodinou bydlel, a když zjistil, o jakou lokalitu jde, odstěhoval se odtud. Jeho obchodní partner zbankrotov­al a on s hypotékou na krku údajně stál před volbou – buď vyhlásí osobní bankrot, nebo byty začne pronajímat. Vybral si tu druhou možnost. „Pak raději sáhnete na poslední rodinné úspory určené na rekonstruk­ci prvního domu, vyřídíte další hypotéku, sám se nastěhujet­e i s rodinou do nájemního bytu 2+1 a koupíte další dům v ghettu, jen proto, abyste podruhé během pár týdnů utíkal jako pracující a bezúhonný člověk před osobním bankrotem,“napsal doslova ve svém vyjádření.

MF DNES se snažila Volného zeptat, jak daleko je prodej jeho domů, o kterém před půlrokem hovořil. Podle katastru nemovitost­í je stále majitelem a k žádné změně vlastníka nedochází. „Vzhledem k faktu, že jste mě zablokoval­i na vašem diskusním fóru, nemám o spolupráci s vámi zájem,“odpověděl Volný v SMS zprávě na otázku, jak daleko prodej jeho domů je.

Ke kauze poslance Volného se dlouhodobě odmítá vyjádřit i šéf SPD Tomio Okamura. „Já jsem se ho na tu kauzu neptal, už dvakrát byl ale úspěšný ve volbách a naši voliči tak vyhodnotil­i, že je to správný zástupce. Pan Volný opakovaně říkal, že je pro přeskupení sociálních dávek od parazitují­cích a nepřizpůso­bivých směrem ke slušným lidem,“prohlásil na podzim Okamura, jehož strana právě heslo „Ne, peníze parazitů“využívala ve volební kampani. Mířila tím na zneužívání sociálních dávek.

Volného byznys „s chudobou“dříve kritizoval­i i jeho straničtí kolegové z Moravskosl­ezského kraje. Ti následně byli ze strany vyloučeni či odešli. Konkrétně desítky lidí z Havířova, Ostravy, Bruntálu, Karviné nebo Nového Jičína.

Jsme pobouřeni jednáním tohoto zastupitel­e v souvislost­i s pronajímán­ím bytů v sociálně vyloučené lokalitě.

 ??  ??
 ?? 2x foto: MAFRA ?? Dobrý kšeft Domy číslo 87 a 53 v ulici Božkova v Ostravě-Přívoze pronajímá poslanec a zastupitel hnutí Svoboda a přímá demokracie Lubomír Volný (nahoře) sociálně slabým rodinám.
2x foto: MAFRA Dobrý kšeft Domy číslo 87 a 53 v ulici Božkova v Ostravě-Přívoze pronajímá poslanec a zastupitel hnutí Svoboda a přímá demokracie Lubomír Volný (nahoře) sociálně slabým rodinám.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia