MF DNES

Národní knihovna Příběh Kaplického návrhu nemá šťastný konec

-

● Návrh Jana Kaplického zvítězil v mezinárodn­í soutěži na novou budovu Národní knihovny ● Do podoby knihovny, která měla podle progresivn­ího a velmi netradiční­ho návrhu vzniknout,

a celý projekt skončil nezdarem. ● Soutěž, v níž porota vybrala Kaplického projekt, sklízela kritiku zejména ze strany architektů, protože vítězný projekt nedodržel její zadání. Národní knihovna během soutěže podmínky změnila – uvedla, že si nedokázala představit, že by bylo možné bezpečně uložit pod zem, jak to Kaplický navrhl. ● Stížnost architektů, kteří byli v soutěži třetí, a knihovna musela studiu HXH architekti vyplatit rozdíl v odměně, kterou by získali, pokud by zadavatel vítězný návrh vyloučil. ● Knihovna se nakonec rozhodla prostorové problémy řešit

a dostavbou depozitářů v Hostivaři. generální ředitel Národní knihovny ČR.

Známku navrhl i jeho otec

Známka s Kaplického knihovnou navíc není první poštovní známkou s podpisem Kaplický. „Náš nadační fond spravuje archiv celé rodiny a podařilo se nám v archivu najít několik známek, které navrhl Janův otec, profesor Josef Kaplický,“vysvětluje Kaplická. Vždy šlo podle ní o minimalist­ické, nádherné známky. „Minimalism­us mají v genech oba,“dodala. Nejslavněj­ší Známky v rodině z nich je známka Lidické ženy, která vyšla v roce 1947 a má hodnotu dvě koruny čtyřicet.

Jan Kaplický byl český architekt a vizionář moderní architektu­ry, od roku 1968 žil ve Spojeném království. Společně s Davidem Nixonem založil proslulé architekto­nické studio Future Systems. Za stavbu Lord’s Media Center na londýnském kriketovém stadionu (1994) byl oceněn Stirlingov­ou cenou Královskéh­o institutu britských architektů (RIBA), nejprestiž­nějším britským oceněním za architektu­ru.

Mezi další významné projekty Jana Kaplického patří například Muzeum Enza Ferrariho v italské Modeně (2012). Zemřel náhle v lednu roku 2009, v den, kdy se jeho ženě narodila dcera.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Eliška Kaplický Fuchsová představil­a známku s motivem Národní knihovny, jejíž návrh načrtl Jan Kaplický. Jeho otec Josef kdysi navrhl mimo jiné známku s motivem lidické ženy (vlevo).
Foto: Michal Šula, MAFRA Eliška Kaplický Fuchsová představil­a známku s motivem Národní knihovny, jejíž návrh načrtl Jan Kaplický. Jeho otec Josef kdysi navrhl mimo jiné známku s motivem lidické ženy (vlevo).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia