MF DNES

Olíznout blob, nalepit a odeslat

Slavný návrh Národní knihovny je na známce

-

Robert Oppelt reportér MF DNES

řed deseti lety si namaloval architekt Jan Kaplický do svého deníku obrázek poštovní známky. Na něm byla známá silueta „blobu“, jak se jeho návrhu Národní knihovny říkalo. Žlutozlato­u siluetu stavby doprovází zelená klikatící se linka představuj­ící Letenské sady. Teď se jeho vize splní, tříbarevno­u známku zemřelého architekta Česká pošta v podstatě beze změny převzala a dnes vydává. Ode dneška ji po olíznutí může kdokoliv nalepit na zásilku mířící po Evropě.

„Známkou, která připomíná Jana Kaplického, zahajujeme zcela novou edici s názvem Český design. Designové výrobky českých autorů mají ve světě dobré jméno a získávají si stále větší respekt. Také proto jsem rád, že Česká pošta může k budování tohoto povědomí přispět vydáváním poštovních známek v rámci této edice,“uvedl Jan Foubík, ředitel divize obchod a marketing České pošty.

Není to však první známka, na které je zachyceno dílo architekta Jana Kaplického. První byl obchodní dům Selfridges z anglického Birmingham­u. „V Británii vydala královna známku Selfridges, to bylo v edici moderní architektu­ry, tak si myslím, že ho to tehdy napadlo a načrtl si do deníku, jak by vypadala známka s knihovnou,“popisuje vznik známky Eliška Kaplický Fuchsová, prezidentk­a Nadačního fondu Kaplicky Centre.

Vyjde jich šest set tisíc

Známku vytiskla Poštovní tiskárna cenin Praha v počtu 600 tisíc kusů. „Byla vytištěna technologi­í rotačního ocelotisku s hlubotiske­m, unikátní technologi­í, která se ve světě už příliš nepoužívá,“dodal Foubík.

Nominální hodnota známky je zastoupena písmenem „E“, které odpovídá ceně za obyčejnou zásilku do evropských zemí do 50 gramů dle ceníku základních poštovních služeb. Nyní je to 35 korun.

Vdova po architekto­vi stále doufá, že budova podle jeho projektu jednou někde vyroste. „Doufám, že nějaký osvícený politik budovu podle jeho návrhu postaví,“říká. „Václav Havel napsal, že až bude naší dceři Johance dvanáct, že bude knihovna stát. Teď je jí devět, tak máme ještě pár let na realizaci,“říká Kaplická.

Ráda by ji stavěla i Národní knihovna. „Nezpochybň­uji, že naše instituce novou budovu potřebuje, ale ve známce nehledejte žádný skrytý význam, smysl či nátlak na představit­ele státu. Ať už celý projekt prozatím dopadl jakkoliv, je Kaplického návrh neodmyslit­elně s knihovnou spjatý,“řekl Martin Kocanda,

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia