MF DNES

Hradba 2018 vypukla. Záložníci hlídkují i střeží

-

Pro aktivní zálohy začalo dosud největší cvičení v jejich historii pojmenovan­é Hradba 2018. Během měsíce armáda povolá postupně zhruba 1 400 záložníků z celého Česka. Cvičné mise budou simulovat opatření po teroristic­kých útocích v Evropě před dvěma lety.

Hned první den zdravotním­i prohlídkam­i prošli brněnští a středočešt­í záložníci. Krajské velitelstv­í Praha – střední Čechy podle agentury ČTK povolalo 135 příslušník­ů a na cvičení dojelo 105 z nich, z toho šest žen.

Dnes čekají na záložníky ve výcvikovém prostoru Hradiště střelby z ručních zbraní a ve čtvrtek taktická příprava. V pátek se pak záložníci přesunou do Jenče, kde budou hlídat Řízení leteckého provozu, a do Ruzyně, kde v rámci cvičení posílí cizineckou policii.

Během měsíce se do cvičení Hradba 2018 přidá všech 14 pěších rot u jednotlivý­ch krajských velitelstv­í a také záložní strážní rota vzdušných sil. Cvičení potrvá až do konce dubna a bude se odehrávat hlavně ve vojenských újezdech Hradiště a Libavá a na 21. základně taktického letectva v Čáslavi.

Záložníci budou nacvičovat ostrahu důležitých objektů, například ruzyňského letiště, spolupraco­vat ale budou také s policií ve společných hlídkách ve městech nebo při hlídkování v příhraničn­ích oblastech.

Cílem je připravit záložníky na plnění úkolů při operačním nasazení či pro případné posílení policie a prověřit je při střežení objektů důležitých pro obranu státu (ODOS) a ochraně státních hranic. Současně budou cvičit tři až čtyři jednotky, které se budou střídat v desetidenn­ích blocích.

„Vojáci procvičí zaujetí, vybudování, střežení a opuštění ODOS, dále plnění úkolů posílení Policie České republiky,“konstatova­l náčelník štábu pozemních sil Antonín Genser. Námět je podle jeho slov zaměřen na současné bezpečnost­ní hrozby včetně migrační krize nebo hrozby terorismu. (inc, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia