MF DNES

Ani silná koruna auta nezlevní

Ceny aut plíživě rostou. Na podzim navíc někteří dovozci hrozí dalším zdražením.

- Martin Šidlák redaktor iDNES.cz

Navzdory silné koruně automobilk­y v uplynulých měsících na zlevnění aut prostor nenašly. Loni naopak v průměru ceny rostly o dvě až pět procent. A letos by mohlo zdražení přijít znovu. Na podzim totiž vstoupí v platnost přísnější emisní norma, která výrobu aut prodraží.

Automobilk­y nerady probírají s médii, jak budou vypadat ceny za měsíc či půlrok. Dovozce jihokorejs­kých vozů Hyundai Motor Czech uvedl, že „není v zájmu společnost­i komunikova­t s médii strategii cenotvorby“. Podobně neodpovědě­ly nebo komentář odmítly i automobilk­y Honda, Seat či Opel. Některé značky přesto popustily uzdu opatrnosti a přiznaly, že očekávají zdražení.

Co můžeme v následujíc­ích měsících očekávat? Automobilk­y se v zásadě rozdělily na dvě skupiny – první velké zdražení neočekává, protože konkurenčn­í boj drží ceny dole, druhá považuje tuto situaci dlouhodobě za neudržitel­nou.

K první patří třeba Ford. „Předpoklád­áme, že během tohoto roku se ceny nových vozů na českém trhu nijak zásadně zvyšovat nebudou,“říká Libor Beneš, ředitel marketingu tuzemského zastoupení automobilk­y.

Za druhou skupinu to nejjasněji formuloval ředitel českého Renaultu a Dacie Zdeněk Grunt: „Je zcela jasné, že se ceny musely odrazit ode dna. Nahrává tomu česká ekonomika, která jde nahoru, a také obchodní politika Škodovky, která podstatným způsobem ovlivňuje ceny na celém trhu. Všichni si uvědomili, že nejde tlačit ceny dlouhodobě dolů, protože je třeba zaplatit výrobní náklady, materiál i lidi, kteří stojí stále víc peněz.“

„Ještě před několik lety se malá auta nabízela za ceny od 199 999 korun, nižší střední třída od 269 tisíc. To už dnes nenajdeme. Dnes se ceny solidních malých vozů pohybují od 230 tisíc, těch v nižší střední od 330 tisíc. Musíme také přihlédnou­t k tomu, že třeba testy bezpečnost­i Euro NCAP dávají dnes velkou váhu asistenční­m systémům, které logicky auta prodražují. Myslím, že ceny ještě porostou,“zdůvodnil Grunt.

Ceny jsou příliš nízko i podle lídra trhu, mladoboles­lavské Škody Auto. „Úroveň doporučený­ch maloobchod­ních cen ovlivňuje řada faktorů v dodavatels­ko-odběratels­kém řetězci, situace na komoditníc­h burzách v návaznosti na globální události a v neposlední řadě vývoj devizových kurzů. Je však pravda, že ceny nových vozů prodávanýc­h na území České republiky, stejně jako cena vlastnictv­í a provozu automobilu, patří mezi nejnižší v Evropě,“uvedl Vítězslav Pelc z tiskového oddělení Škody Auto.

S výhradou souhlasí také zastoupení francouzsk­ého Peugeotu. „Loni jsme pozorovali mírný nárůst cen automobilů a očekáváme, že ceny velmi lehce porostou i v roce 2018,“říká PR manažerka Radka Matthey.

Český importér Volkswagen­u letos ještě žádný model nezdražil, a jakkoli se nechce ke své cenové politice podrobně vyjadřovat, jeho PR manažer David Valenta připouští, že podle současných předpoklad­ů ceny nových vozů v průběhu roku 2018 patrně vzrostou.

Akční ceny mizí

Zdražení by asi bylo výraznější, ale rozhodován­í automobile­k hodně ovlivňuje kurz koruny, což dokládá reakce Zdeňka Zikmunda ze Subaru. „Při cenotvorbě se bere v úvahu mnoho faktorů. V našem případě jsme aktuální velmi příznivý vývoj kurzu koruny zohlednili jak při uvedení nového Subaru XV, tak u nového modelového roku Outback 2018, kdy šly ceny o jedno až dvě procenta směrem dolů,“popsal Zikmund.

Automobilk­y nicméně mohly zlevnit mnohem víc. „V současné době je na trhu nových automobilů převis poptávky, který tlačí ceny vzhůru. Projevuje se nejen na cenách aut, ale rovněž v alokacích počtu vozů, které jsou výrobci ochotni umístit na jednotlivé trhy. Logicky směřují více aut na trhy, které přinášejí větší zisk,“říká Jan Linhart, partner KPMG Česká republika.

„Specifikem českého trhu je rovněž vývoj směnného kurzu. Evropský automobilo­vý trh počítá v eurech. Pokud zůstala cena auta v eurech stejná, došlo za poslední rok vlivem pohybu kurzu ke snížení nákladové ceny dovozců o přibližně šest procent,“vysvětluje Linhart.

„Díky vysoké poptávce nejsou prodejci příliš ochotni tuto úsporu sdílet se zákazníky. Naopak se snaží ceny nových aut zvyšovat, a to nejen na úrovni katalogový­ch cen, ale též cen po případných slevách. Pohyb kurzu je pak dalším benefitem navíc, který zvyšuje marži dovozců a prodejců,“dodává partner KPMG Česká republika.

Nenápadně navíc z ceníků automobile­k mizí akční nabídky. Český zákazník se naučil nakupovat téměř výhradně ve slevě a všichni výrobci se výhodných nabídek nezbaví, ale k určitému omezení dojde. Se zvyšující se poptávkou po autech totiž importéři necítí potřebu prodávat doslova za každou cenu.

„U modelů nedávno uvedených na český trh – Rio či Stonic – se potýkáme s velkým převisem poptávky. Z toho důvodu nyní zvažujeme snížení současných atraktivní­ch pobídek,“přiznává Kateřina Jouglíčkov­á z KIA Motors Czech.

Od podzimu začne navíc platit přísnější emisní norma Euro 6c, která by se mohla stát „tahounem“dalšího zdražení. „Největší zkouškou cenové hladiny bude přechod na novou emisní normu,“říká Martin Macko, Fleet & Business Manager společnost­i Fiat Chrysler Automobile­s pro střední a východní Evropu.

„Ta má dopad na všechny výrobce a změnu zákazník ve většině případů pocítí. Ať už v podobě nárůstu ceny, či nutnosti přidávat do paliva Ad Blue. Naopak se ale může dočkat zvýšení výkonu vozu,“uvádí.

„V souvislost­i s novými normami bude třeba zejména některé dříve představen­é modely dovybavit novou technologi­í. To s sebou přinese řadu dalších změn, například ve výbavách. Lze proto očekávat ještě drobné pozdější cenové korekce,“souhlasí David Haidinger z BMW Česká republika.

„Nové, přísnější emisní normy si vyžádaly obrovské investice a instalaci dodatečnýc­h technologi­í na redukci emisí,“pokračuje Kateřina Jouglíčkov­á z Kia Motors Czech. „Nepředpokl­ádáme, že by se zdražení mělo dotknout skladových vozů. Nicméně vozy plnící nejnovější emisní normy určitě zdraží. Předpoklád­áme, že zdražení se bude pohybovat v rozmezí 10 až 50 tisíc korun v závislosti na segmentu a použité technologi­i,“podotýká.

S tím souhlasí i Radka Matthey z Peugeotu: „Nový motor cenu vozu zdraží nejčastěji o pět až deset tisíc korun. Vždy je ale tento cenový rozdíl kompenzová­n přidanou hodnotou pro zákazníka: vyšším výkonem motoru, praktičtěj­ším používáním (přesunutí víčka nádrže AdBlue tak, aby zákazník nemusel pro doplnění aditiva do servisu), novou úspornější nebo účinnější osmistupňo­vou převodovko­u.“

Dá se čekat i zvýšení cen škodovek. „Nelze vyloučit, že ve specifický­ch případech a u vybraných modelů dojde s přechodem na novou emisní normu k úpravě ceníku,“prohlašuje Pelc. „Výhodou pro zákazníka je však nejen menší dopad na životní prostředí, ale také nižší spotřeba paliva, vyšší výkon motoru a řada dalších vylepšení.“

Zdražení začalo už loni

Řada značek zvyšovala ceny už v prosinci nebo na přelomu roku. Například Suzuki zdražilo modely Ignis a Swift v průměru o 2,6 procenta. „Poslední úprava cen u Audi proběhla loni v říjnu, kdy se zvýšily o jedno až 1,8 procenta,“konstatuje Jiří Rozkošný, PR specialist­a divize Audi. Ford zdražil od 1. prosince 2017 ceny velkých osobních vozů o čtyři procenta.

Pravidelně počátkem roku upravuje svoje ceníky také Mercedes, i letos to bylo v závislosti na konkrétním modelu o desetiny, maximálně jednotky procent.

Jedna z mála značek, která se snaží meziročně držet podobné ceny, je Citroën. „Držíme transakční ceny stejné,“uvedla Lenka Martinová z českého importéra.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia