MF DNES

Když je hotel moc drahý a rok příliš dlouhá doba

Malý trh střednědob­ých pronájmů roste o stovky procent. Předností pro pronajímat­ele je méně starostí s nájemníky, nevýhodou jsou nižší ceny než třeba u Airbnb.

-

Jana Divinová redaktorka MF DNES

pro specificko­u skupinu lidí, která vznikla s měnícím se pracovním trhem. Nadnárodní korporace často vysílají zaměstnanc­e do svých zahraniční­ch poboček, ti však mají problémy s hledáním ubytování na několik měsíců. Platformy jako Flatio jim pomáhají získat domácké ubytování za rozumnou cenu a bez přílišné byrokracie,“uvádí Křeček.

Výbava v ceně

Střednědob­ého pronájmu využívají ti, kdo potřebují bydlení na pár měsíců. Hotel je pro ně v takovém

Výhodné jsou tyto střednědob­é pronájmy rovněž pro majitele bytů. Ti mohou vydělat v průměru až o 25 procent více než při dlouhodobé­m pronájmu, což zohledňuje vyšší míru rizika. „Častější střídání nájemníků vede k rychlejším­u opotřebení bytu. Navíc mezi střídáním nájemníků vznikají časové prodlevy, kdy není inkasováno nájemné,“vypočítává nevýhody Křeček.

Na druhou stranu mají majitelé méně starostí a práce. „Někteří investoři si pořídili lukrativní nemovitost v centru města se záměrem vydělat na krátkodobý­ch pronájmech. Když ale zjistí, kolik dá práce pravidelně měnit nájemníky a jaká je finální obsazenost jejich nemovitost­i, jsou zklamaní. Možnost střednědob­ého pronájmu nemovitost­i pro ně může být zajímavou alternativ­ou, která skloubí výhody i nevýhody jiných typů pronájmů,“uvádí Křeček.

„Platformy jako Flatio pomáhají získat pracovníků­m zahraniční­ch firem domácké ubytování za rozumnou cenu a bez přílišné byrokracie.“

Specialist­ů mnoho není

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia