MF DNES

Francouzi stávkují, bojí se reformy státní železnice

-

Subjektů, které nabízejí střednědob­é pronájmy, je v Česku více. Skoro dvě desetiletí se jim věnuje i společnost Happy House Rentals.

„V posledních pěti letech se poptávka po tomto druhu pronájmu snížila. Tvoří sice malou, ale stabilní část naší klientely,“podělila se o své zkušenosti s trhem majitelka firmy Happy House Rentals Blažena Polahárová.

Čistě specializo­vané na střednědob­é pronájmy je ale pravděpodo­bně jen Flatio. To kromě Prahy a Brna působí také v Berlíně, Vídni, Varšavě, Krakově, Bratislavě a Budapešti.

Z průzkumu startupu Flatio, který vychází z dat Eurostatu, vyplývá, že lidé, kteří tráví v největších středoevro­pských městech mezi patnácti a devadesáti dny, zaplatí za ubytování 44 miliard korun ročně.

Největším trhem v regionu je německý Berlín, který se na částce podílí 33 miliardami korun. Nejmenším pak Bratislava se zhruba 400 miliony korun. Jak upozorňuje Křeček, trh střednědob­ých pronájmů je především doménou velkých metropolí, kam lidé jezdí za prací.

Projekty zaměřené na střednědob­é pronájmy existují zejména v západní Evropě a USA. Na evropském trhu funguje kromě Flatia pouze jeden subjekt, a to flat-club.com. Ve Francii naplno vypukla bitva o státní železniční podnik SNCF. Kvůli chystané vládní reformě sektoru vlakové dopravy a práv zaměstnanc­ů stávkují železničář­i po celé zemi, přičemž jde o první ze 36 dní stávky, které čekají Francouze do 28. června. Francouzsk­á média hovoří o dosud největší výzvě pro vládu prezidenta Emmanuela Macrona. Generální tajemník odborového svazu CGT Philippe Martinez označil stávku za „masivní“a vyzval vládu, aby reformu státního podniku přehodnoti­la. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia