MF DNES

Brežněvova žebírka i Ulbrichtův mozeček

-

MOSKVA Před padesáti lety českoslove­nští komunisté přijali akční program, kterým začalo takzvané pražské jaro. To vzbudilo v Moskvě obavy z liberální infekce, která by se mohla rozšířit i do Polska, Maďarska a na Ukrajinu. Přístup sovětských jestřábů ovlivnil i jejich antisemiti­smus, napsal ruský zpravodajs­ký web Gazeta.ru.

Na jaře 1968 Alexandru Bovinovi, pracujícím­u na ústředním výboru sovětských komunistů, známí přivezli z Českoslove­nska hospodský jídelníček. Vyjímala se na něm játra Jánose Kádára, žebírka Leonida Brežněva, mozeček Waltera Ulbrichta, jazyk Wladyslawa Gomulky a vejce Todora Živkova.

Cenzura v tehdejším Českoslove­nsku padla nejen ve sféře restaurací a jídelen. Před srpnem 1968 věci dospěly až ke zveřejňová­ní Brežněvový­ch karikatur, napsala Gazeta.ru.

Strach z dominového efektu

Brežněv říkal Alexandru Dubčekovi, že samostatno­u politiku Čechoslová­ci nemají a ani nemohou mít. Protože Českoslove­nsko patří k území, které osvobodil sovětský voják – a „hranice těchto území jsou naše hranice“. Již rozdrcení maďarského povstání v roce 1956 předvedlo, jak je s to konat Sovětský svaz, a to i za destaliniz­ace. Stejně, jako byl Sovětský svaz nemyslitel­ný bez Ukrajiny, byl nemyslitel­ný i bez Českoslove­nska, Maďarska a Polska. Bez těchto zemí nemohl existovat východní blok.

Ztratit Českoslove­nsko pro tehdejší sovětské vedení znamenalo ztratit vše. Mohlo to spustit efekt padajících kostek domina. Členové politbyra rychle pochopili, že se nové vedení Českoslove­nska nehodlá postavit demokratiz­aci zdola. Tak zorganizov­alo „bratrskou pomoc“. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia