MF DNES

Fondy EU s podmínkou

Německo chce nově podmínit unijní peníze dodržování­m pravidel právního státu.

-

Luboš Palata redaktor MF DNES

Čím méně demokracie a právního státu, tím méně peněz z rozpočtu Evropské unie. Před květnovým začátkem vyjednání o novém sedmiletém rozpočtu Unie, jehož startovním výstřelem se stane návrh Evropské komise, sílí v členských zemích tlak na to, aby byla po roce 2020 výplata peněz z některých fondů podmíněna dodržování­m demokracie a právního státu.

Tedy pravidel, která v podobě takzvaných Kodaňských kritérií musí splnit každý zájemce o vstup do EU. Ale s nimiž jsou podle unijních orgánů některé státy, především Polsko, Maďarsko a nejnověji Rumunsko na štíru.

Lisabonská smlouva sice má článek 7, podle něhož může být takové zemi odebráno hlasovací právo. To je ale na dlouhé lokte a především s tím musí souhlasit všechny ostatní státy EU. A v situaci, kdy takových zemí je hned několik a vzájemně se, jako poslední dva roky Maďarsko a Polsko, podporují, je takový krok neuskutečn­itelný. Podmínění výplaty peněz z fondů EU se jeví jako účinnější, rychlejší a efektivněj­ší prostředek.

Návrh na podmínění výplaty peněz z fondů, který v rámci Evropské komise pomáhá prosazovat i unijní komisařka pro spravedlno­st Věra Jourová, získal podle německého týdeníku Der Spiegel minulý týden „širokou podporu“. Velmi důležité, možná nejdůležit­ější, je ale stanovisko největšího plátce do unijní kasy, Spolkové republiky Německo. I v nové spolkové vládě premiérky Angely Merkelové začíná podle týdeníku tento názor výrazně převažovat. „Evropská unie je společenst­ví hodnot, a ne jen jednotný trh,“cituje Der Spiegel Michaela Rotha, státního tajemníka ministerst­va zahraničí. „To se musí projevit i na rozpočtu EU,“uvedl Roth a jednoznačn­ě dodal, že všechny členské státy jsou povinny dodržovat zásady právního státu. „Pokud se tak neděje, musí to mít dopad také na poskytován­í finančních prostředků Evropské unie,“dodal Roth, jehož stanovisko podle týdeníku v novém kabinetu převažuje. „Argumentac­e je jednoduchá. Když už je Německo, mAďArský premiér jak dalo najevo, připraveno do budoucna více přispívat do rozpočtu EU, pak chce Berlín také mluvit do toho, jak se peníze budou utrácet,“uvádí týdeník.

Česko není proti

migrantů,“dodává Denková. A konstatuje, že ani česká vláda se proti tomu nestaví. „Česká republika nemá problém se zavedením podmínky, která by čerpání evropských peněz spojovala s kvalitou právního státu,“citovala ČTK premiéra Andreje Babiše na summitu EU na konci února.

Ale ani Polsko tento požadavek jednoznačn­ě nezamítlo. Polský premiér Tadeusz Morawieczk­i však oponuje, že není jasné, podle jakých kritérií by se dodržování státu práva měřilo a kdo by rozhodoval o tom, že členská země tyto zásady porušuje. Maďarský premiér Viktor Orbán v souvislost­i s novým rozpočtem EU připomněl Německu, že země Visegrádu, tedy Česko, Polsko, Slovensko a Maďarsko, jsou největším obchodním partnerem Německa. „Nebudeme si klekat před penězi z Unie,“prohlásil Orbán a obhajoval právo státu unie na své vnitřní reformy po svém.

Jiným argumentem, který používá i Andrej Babiš, jsou velké zisky západoevro­pských koncernů z jejich aktivit ve střední Evropě.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia