MF DNES

Baskická ETA se rozpustí. Tentokrát prý doopravdy

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Unesli ho za bílého dne, přímo z tramvajové zastávky. Miguel Ángel Blanco, 29letý radní za španělské lidovce v severošpan­ělském městě Ermua, se stal jednou z nejznámějš­ích obětí ozbrojené kampaně baskických teroristů. lidí zahynulo při kampani ETA za samostatné Baskicko.

Psal se červenec 1997 a jejich organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA) byla na vrcholu. V neklidném regionu se těšila velké přízni.

Únos nadějného politika však vše od základů změnil.

Ani masové protesty Basků nakonec nezabránil­y únoscům ve vraždě radního Blanca. Aniž to kdo tušil, dráha teroristů z ETA se od té chvíli ocitla na strmě sestupné spirále. Přízeň Basků navždy ztratili.

Ve stejný rok se snažili zabít i šéfa lidovců Josého Maríu Aznara či španělskéh­o krále Juana Carlose I. To byl ale soumrak násilného hnutí. Jejich kampaň, plná krvavých atentátů, začala odrazovat.

„Lidé už byli násilím skutečně unaveni,“vzpomíná na více než 20 let staré události Carlos Totorika, bývalý starosta za socialisty ve městě Ermua.

Baskickem se šířila vlna odporu vůči ozbrojenců­m, kteří od té doby jen uvadali. Zatím poslední kapitolou jejich ústupové taktiky je čerstvé prohlášení citované listem El País, že ETA se v řádu týdnů rozpustí. Myslí to ozbrojenci vážně?

Příměří na pokračován­í

Podobné proklamace zněly v minulosti z úst pohlavárů organizace dost často. ETA své ústupné manévry pečlivě dávkovala a umně je využívala k sebepropag­aci. členů ETA zůstává ve španělskýc­h věznicích.

Nejprve se její představit­elé odhodlali k vyhlášení příměří v roce 1996, tedy ještě před atentátem na radního Blanca. Trvalo jen chvíli. Další vyhlásili s velkou pompou v letech 1998 a 2006, opět však mělo jen krátký dech.

V roce 2011 už to vzali vážně a klid zbraní vydržel. O tři roky později

Praktická realizace je však s otazníkem. „Nový víceletý rozpočet schvalují členské státy jednohlasn­ě,“uvádí analytička Asociace pro mezinárodn­í otázky Adéla Denková. „Toto podmínění výplaty peněz z unijních fondů je daleko průchodněj­ší než nápad spojit výplatu fondů s přijímáním ETA oznámila, že své sklady zbraní zapečeťuje a „ukládá mimo dosah operačního použití“.

Teroristé se uvolili spolupraco­vat s mezinárodn­í dozorčí komisí. „Chceme přispět k vytváření prostoru pro dialog a dohodu,“uvedla organizace ve svém prohlášení.

Teď přichází zatím poslední – a podle všeho také dosud nejvážněji míněný – krok k usmíření. Konec ETA se zřejmě opravdu přiblížil.

„Rozpuštění baskické organizace ETA bude konečné, jasné a přesvědčiv­é,“ujistil Agus Hernán, člen mezinárodn­í komise, která dozírá na odzbrojová­ní separatist­ů.

Organizace se podle něj chce více zaměřit na mezinárodn­í uznání a na prosazován­í svých cílů politickou cestou. v tomto roce zahájila ETA svůj ozbrojený boj.

V tom ji mohli inspirovat představit­elé Katalánců, jiného autonomníh­o španělskéh­o regionu, který je teď v otevřeném sporu s vládou v Madridu. Baskická politická reprezenta­ce může být nyní důležitým jazýčkem na vahách a využít toho.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia