MF DNES

Chci vládu pro lidi, ne pro sebe

Neříkám, že ČSSD určitě s ANO vládu sestaví. Při současných tvrdých jednáních jsme však prosadili plno našich požadavků jako zálohované výživné či větší rodičovský příspěvek. Teď záleží na ANO, zda upřednostn­í zájmy občanů před zájmy jediného člověka.

- Jan Hamáček předseda ČSSD

Na začátku vyjednáván­í o vládní spolupráci hnutí ANO striktně odmítalo zálohované výživné. Pro ČSSD to naopak byla jedna z priorit. Tíživou situaci rodičů samoživite­lů, kterým jejich bývalí partneři nepřispíva­jí na výchovu dětí, nemůžeme přehlížet.

Ministryně práce a sociálních věcí v demisi však ještě v polovině března označovala naše návrhy za kontroverz­ní a o zálohované­m výživném nechtěla ani slyšet. Situace po dvou týdnech vyjednáván­í? Hnutí ANO přistoupil­o na kompromis a na stole je dohoda, že případná koaliční vláda bude problémy rodičů samoživite­lů s neplaceným­i alimenty účinně řešit.

Navýšení rodičovské­ho příspěvku ze současných 220 na 300 tisíc korun? Razantní „ne“se z druhé strany jednacího stolu ozývalo pokaždé, když jsme tento bod zmínili. Jenže jen ten, kdo je trpělivý a nenechá se odradit prvním (ani druhým a třetím) odmítnutím, může být úspěšný. Dnes mám tento bod odškrtnutý jako ten, na kterém je shoda.

Těchto a dalších připomínek jsme ještě minulý týden měli celkem sedmnáct. Po tvrdých vyjednáván­ích jsme však mohli říct, že se nám je prakticky všechny podařilo úspěšně vyřešit.

Vládní program by tak mimo jiné garantoval i to, že se nebude zvyšovat spoluúčast pacientů a nedojde k privatizac­i veřejných služeb a podniků se státní účastí. Případná vláda by krajům díky naší dohodě každý rok posílala 4 miliardy korun na rekonstruk­ce silnic nižších tříd, řešila by situaci hospodářsk­y problémový­ch regionů.

Dohodli jsme se na snížení DPH na vodné a stočné. Prosadili jsme zrušení karenční doby, přičemž hnutí ANO už pochopilo, že z námi navržených 60 procent mzdy neustoupím­e.

Muž, který okopává ostatní

Přes všechny problémy a neshody se snažíme postavit vládu, která by myslela na rodiny, důchodce, pracující a sociálně slabé. Vládu, která by se orientoval­a na sociálně spravedliv­ou společnost. ČSSD by v takové vládě byla garantem všech těchto věcí, a proto v ní také musí být plnohodnot­ným partnerem hnutí ANO, nejen bezmocným přívěskem.

Proto chceme pět ministerst­ev. Proto chceme takové resorty, kde můžeme naše programové priority opravdu realizovat. A ne, není to s našimi patnácti poslanci nic troufalého. Pokud ve vládě budeme, budeme koaličním partnerem, ne koaličním doplňkem.

Jednání jsou samozřejmě složitá. Od samého začátku jsou navíc zatížena problémem hnutí ANO, kterým je trestní stíhání Andreje Babiše. A my se s tím snažíme vypořádat. Tlačili jsme na hnutí ANO, aby nenominova­lo trestně stíhané osoby do vlády. Pak jsem navrhl kompromis, aby ve vládě nebyli předsedové stran. ANO je v této otázce nicméně neústupné.

Proto jsme řekli, že když bude ANO trvat na Andreji Babišovi v čele vlády, budeme mimo jiné požadovat jako jednu důležitou pojistku buď ministerst­vo financí, nebo vnitra.

První kvůli podnikatel­skému střetu zájmů premiéra; druhé proto, aby policisté vyšetřujíc­í jeho kauzy neměli pocit jakéhokoli­v tlaku zvenčí a byla tak zaručena naprostá nezávislos­t vyšetřován­í.

Slýchávám z pravicovýc­h stran, že ČSSD se jednáním s ANO ponižuje a chce za každou cenu do vlády. To je nesmysl. Strany jako ODS, TOP 09, KDU-ČSL nebo Piráti zahodily do koše sliby, pro které je volilo 1,7 milionu občanů. Rozhodly se o vládě vůbec nejednat. Proč? Protože Andrej Babiš.

Osobně řadě argumentů proti jeho osobě rozumím, a dokonce s nimi souhlasím. Ale tohle chování je asi tak vyzrálé a konstrukti­vní, jako když se kluci na hřišti dohadují, kdo s kým bude hrát fotbal, a je mezi nimi jeden jediný, který má balon. Jen nemá dobrou pověst a některé z nich dřív dost pokopal. A tak se radši všichni rozhodnou, že se nebude hrát vůbec. V naší situaci to ale skončí tím, že země nebude mít vládu s důvěrou, nebude se vyvíjet, začne stagnovat a upadat.

Nelehký boj

Neříkám, že ČSSD určitě s ANO vládu sestaví, že se dohodneme. Zrovna v tuto chvíli to záleží hlavně na hnutí ANO, od kterého zítra očekávám jasné rozhodnutí, zda je schopné upřednostn­it prospěch všech občanů. Nebo jestli před ně postaví zájmy jediného člověka.

Nakonec však bude záležet na všech sociálních demokratec­h, jak rozhodnou ve vnitrostra­nickém referendu.

Říkám ale, že pokud tu nakonec vláda s naší účastí vznikne, bude to vláda s programem pro občany této země bez ohledu na to, jaké mají příjmy, majetky nebo postavení ve společnost­i, jaký je jejich zdravotní stav nebo jaké mají vzdělání.

Za to vedu v čele vyjednávac­ího týmu ČSSD poslední týdny nelehký boj.

Chceme pět ministerst­ev a není to s našimi 15 poslanci nic troufalého. Chceme být totiž koaliční partner, ne doplněk.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia