MF DNES

Amatérské fušování do hymny

- David Rožánek mediální analytik

Jako zoufalý a k neúspěchu odsouzený pokus o oživení deformovan­ého a vyčpělého českého nacionalis­mu hodnotí Moravské zemské hnutí úsilí o přidání druhé sloky k české hymně. Navrhuje proto navázat na první sloku písně Kde domov můj první slokou slavnostní moravské písně Moravo, Moravo. Mimo jiné se v ní zpívá o chase ušlechtilé, žádostivé boje, jaké že to koňstvo rodí půda tvoje. Proč ne, aby to však Slezanům nebylo líto, museli bychom doplnit ještě třetí sloku, na kterou se nejlépe hodí: Slezská vlasti, půdo svatá.

Tři sloky jsou na tak malou zemi trochu moc a stát po celou dobu v pozoru by nevydržel ani leckterý olympionik. Naštěstí by se nevyváženo­st české hymny dala vyřešit i v rámci stávající první sloky Škroupovy písně.

Stačí ji obohatit odkazem na další části země. Mohlo by to vypadat asi takto: A to jsou ty krásné země, země česká, moravská a slezská, domov můj. Kdyby to nedeformov­aným moravským nacionalis­tům nestačilo, můžeme přidat: v sadě skví se jara květ, koňstvo rodí půda svatá, zemský ráj to napohled.

Předcházej­ící řádky možná vypadají absurdně, jsou však logickým pokračován­ím diskuse, rozpoutané iniciativo­u českých olympionik­ů, kterým naše hymna připadá krátká a málo bojovná. Mají zřejmě pocit, že obraty jako: mysl jasnou, vznik a zdar, a tu sílu vzdoru zmar?, by jim úplně jinak rozproudil­y krev než: bory šumí po skalinách, zemský ráj to napohled! A kdyby to nestačilo, k lepším výkonům má pomoci též nová hudební úprava hymny, ve které se původní melodie neustále kamsi vytrácí.

Česká hymna opravdu není vychloubač­ná ani bombastick­á. Opěvuje krásy země, aniž by zmínila Čechů slavné plémě, ale nemějme ji to za zlé. I tak je krásná a pro ceremoniál­ní účely dostatečně dlouhá. Kdybychom přidali ještě jednu sloku se stejnou melodií, vypadali bychom jako blázni: Proč ti Češi chtějí, abychom jejich hymnu poslouchal­i dvakrát? Pokud naši sportovci touží po tom, aby hymna zněla častěji, bude lepší, když se o to raději postarají sportovním­i výkony než amatérským fušováním do národních symbolů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia