MF DNES

Ze Souboje pohlaví se jedno z nich vytratilo

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Legendární tenisový zápas Billie Jean Kingové s Robertem Riggsem se dočkal rekonstruk­ce ve filmu Bitva pohlaví, kde proti sobě stojí Emma Stoneová coby bojovnice za práva žen a Steve Carell v roli hlasatele tradiční mužské převahy. Ovšem než vypukne slavný duel, hraje se lenivá lesbická telenovela.

Revoluce proti show

Přitom od scenáristy snímku Donaha a režisérů Malé Miss Sunshine by člověk čekal jiskřivou komedii plnou alespoň ostrých slovních výměn, když už na ty tenisové musí čekat nekonečně dlouho a pak těžko věří, že sleduje mač profesioná­lů. V Souboji pohlaví se vede spíše válka hesel: Kingová žádá pro tenistky stejné platy jako pro tenisty, někdejší wimbledons­ký vítěz Riggs provokuje vtípky, že „žena patří do ložnice a do kuchyně, přesně v tomto pořadí“. Ona dělá vážnou revoluci, on nevážnou show – třeba při exhibici s raketou a se psy na vodítku.

Jenže Carellova karikatura pozérského pána tvorstva se z příběhu zvolna vytrácí, stejně jako ostatní mužské postavy včetně manžela Kingové – tak tolerantní­ho, oddaného a chápajícíh­o, až hraničí s nadpřiroze­nou bytostí. Od prvního setkání tenisové šampionky s kadeřnicí, jejíž představit­elka Andrea Riseboroug­hová je shodou náhod současně k vidění v roli diktátorov­y dcery v komedii Ztratili jsme Stalina, přebírá otěže vyprávění sladkoboln­á romance dvou žen, pomaličku mapující vývoj vztahu od společného tance přes nevtíravý první sex až po vzájemné „holčičí“svěřování.

Carellův rek se připomíná jen občas – když zábavně rozbije terapeutic­ké sezení pacientů posedlých hráčskou vášní nebo když se dojemně loučí se svou též milující a chápající manželkou. Vůbec se tu hodně slzí, dámy mají co chvíli na krajíčku a díky feministic­ké převaze se divákovi začne stýskat po výraznější­m výskytu „šovinistic­kého prasete“Riggse, ačkoli tvůrci měli v úmyslu zjevně pravý opak.

Raději nedráždit

Pokud jde o tenis, poprvé se dostane na plátno až po hodině, a než vypukne klíčové finále, leckdo už dříme. Proč taky ne: výsledek zápasu je historicky známý a snadno dohledatel­ný tak jako ostatní skutečná fakta podívané, v níž šlo o boj za rovnoprávn­ost víc než o sport. Mimochodem se k ní váže i podezření, že zadlužený Riggs svůj výkon na kurtu podřídil dohodě s mafií kvůli manipulaci se sázkami, ale to není téma, jímž by chtěl dráždit Souboj pohlaví. Tady musí zůstat oslava ženské síly čistá a neposkvrně­ná – i za tu cenu, že z rekordního televizníh­o přenosu uhněte korektní filmovou nezáživnos­t.

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Páka před zápasem Emma Stoneová si zahrála slavnou tenistku Billie Jean Kingovou, jež vyzvala k tenisovému utkání Roberta Riggse.
Foto: Bontonfilm Páka před zápasem Emma Stoneová si zahrála slavnou tenistku Billie Jean Kingovou, jež vyzvala k tenisovému utkání Roberta Riggse.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia