MF DNES

Fakta Pokuty za špatné parkování

-

probíhat individuál­ně,“vysvětluje Hofman. Magistrát za to v každé městské části zaplatí dva miliony.

Software se zároveň musí napojit na správu pohledávek nebo registr řidičů. Původní počítačový program magistrátu nevyhovova­l, protože byl za hranicí své životnosti.

Radnice nebyly připraveny

Opozice neustálé odklady kritizuje. „Starostové za ODS jsou poměrně naštvaní, protože s tím do jisté míry nemohou nic udělat. Pražané jsou pak naštvaní na ně, přestože je žábou na prameni magistrát,“říká člen dopravního výboru pražského zastupitel­stva Filip Humplík (ODS). Městské části prý nebyly na vyřizování přestupků připraveny. Podíl z vybraných peněz navíc údajně nepokryje provozní náklady radnic. Podle Humplíka by se celá agenda měla vrátit magistrátu.

ODS se nelíbí ani samotný systém rezidenční­ch zón. „Parkování by mělo mít stejná pravidla pro všechny. Je to další skrytá daň na auta, která není v zájmu Pražanů,“uzavírá Humplík. ● Od 1. ledna letošního roku vyřizují přestupky v modrých, fialových či jiných zónách přímo příslušné městské části. ● Pokud se provinilec odvolá, věcí se zabývají magistrátn­í úředníci. Dříve přestupky posuzoval nejprve magistrát, v případě odvolání pak ministerst­vo dopravy. ● Nově už nejsou potřeba papírová parkovací oprávnění za sklem, vše probíhá elektronic­ky. Kvůli tomu se v ulicích objevily novější parkovací automaty, kde je možné platit i kartou. ● Parkovací karty nalepené za sklem museli řidiči odstranit, za jejich používání hrozí stejně jako v případě dálničních známek pokuta. ● Ulice kontroluje jak městská policie, tak speciální auta společnost­i Eltodo s několika kamerami a čidly. Ty podle registračn­í značky okamžitě odhalí případné provinilce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia