MF DNES

Nepropadl se strop krytu, tvrdí radnice

-

Pondělní propad na pozemku školy na Černém Mostě nebyl zapříčiněn kolapsem stropu protiatomo­vého krytu, upřesnila radnice městské části Praha 14. Ukázalo se totiž, že není jasné, čemu zdeformova­ná podzemní stavba sloužila. Není ani zakreslena na žádné mapě.

Strop se propadl do třímetrové hloubky v pondělí 2. dubna na oploceném pozemku v ulici Bratří Venclíků. Během včerejška prostory prozkoumáv­ali báňští záchranáři. Pozemek je nyní uzavřen.

„O prostory protiatomo­vého krytu se nejedná. Patrny jsou na místě zbytky podzemní stavby. Statika přilehlé školy nebyla narušena,“řekla mluvčí Prahy 14 Veronika Berná.

Místo již prozkoumal­i hasiči, podle nichž rovněž nejde o protiatomo­vý kryt. „Odbor ochrany obyvatelst­va a krizového řízení uvedl, že nikdy neměl v evidenci krytů výše uvedený prostor, který nemá parametry stále tlakově odolného krytu,“upřesnil mluvčí hasičů Martin Kavka.

K čemu podzemní prostor sloužil, není jasné. Nejen v místě stavby, ale ani v jejím okolí nejsou žádné inženýrské sítě a zakresleny nejsou ani v žádných z dokumentů, které má radnice k dispozici.

Jde možná o součást staveniště při výstavbě sídliště

V mapách není uvedena ani samotná stavba. Podle radnice by mohlo jít o součást staveniště z dob výstavby sídliště. Spolu s báňskými záchranáři byli na místě i zástupci magistrátu a městské části.

Tamní Starosta Radek Vodra (TOP 09) na svém facebookov­ém profilu uvedl, že byly nalezeny dvě místnosti. „Nejspíš jímky, jedna s vpustí. Strop z 15 panelů. Všechno zabezpečen­o, změřeno, nafoceno,“napsal Vondra.

Propad na oploceném školním pozemku v ulici Bratří Venclíků ohlásil v pondělí ráno na služebnu pražských strážníků muž, který v okolí venčil svého psa. Strop na ploše čtyři krát pět metrů se propadl do hloubky asi tří metrů. Nikdo přitom nebyl zraněn. (nuc)

 ?? Foto: ÚMČ Praha 14 ?? Průzkum Podzemní prostory včera prozkoumal­i báňští záchranáři (na snímku).
Foto: ÚMČ Praha 14 Průzkum Podzemní prostory včera prozkoumal­i báňští záchranáři (na snímku).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia