MF DNES

Nechtěný spoj na Babu

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Přesně v 5.58 vyrazil včera poprvé autobus číslo 216 napříč vilovou čtvrtí Baba v Praze 6. Na dvou nových zastávkách nabral cestující a pokračoval dál až ke stanici metra Bořislavka.

Ze zavedení nové linky ale zdaleka nemají všichni místní obyvatelé radost. Mnozí z nich autobus pod svými okny striktně odmítají. „Vadí nám zde další zahušťován­í dopravy velkým dopravním prostředke­m. Obáváme se také hluku a nepořádku zejména v okolí zastávek,“nechce se smířit s novinkou Jan Kolčaba, který na Babě žije již dlouho. Spolu s dalšími odpůrci proto usiluje o to, aby byla linka co nejdříve zase zrušena.

Naopak pro jiné je přivedení hromadné dopravy až sem velmi důležité a opakovaně o něj radnici Prahy 6 žádali. Lidé z cípu Baby to například dosud měli na nejbližší zastávku hromadné dopravy více než kilometr a především pro hůře pohyblivé to znamenalo značný problém dojít si na nákup nebo třeba k lékaři.

O tomto záměru ostatně radnice Prahy 6 uvažovala v minulosti už několikrát, k zavedení však dosud nedošlo. Znovu se k němu vrátila až koncem roku 2016, kdy uspořádala anketu mezi několika stovkami lidí žijících v desítce ulic lokality Baba. Občané se mohli vyjádřit, kterou variantu trasování preferují, a především, zda zavedení spoje vůbec chtějí. Z výsledků zveřejněný­ch loni v únoru nakonec překvapivě vyšlo najevo, že přes 54 procent dotázaných o nový autobus nestojí a tehdejší stav jim vyhovuje.

Linka navzdory místním

I přesto si radnice Prahy 6 nyní linku prosadila. Nezviklal ji ani odmítavý postoj nadpolovič­ní většiny obyvatel. „Respondent­i, kteří byli proti, pocházejí hlavně z ulice Matějská, kudy bude uvedená linka jezdit. Protože se ale jedná o malý autobus s dlouhým intervalem, nedomnívám­e se, že by v dané lokalitě došlo k zatížení životního prostředí, a to ani hlukem, ani emisemi,“ reaguje radní Prahy 6 pro dopravu Roman Mejstřík (ANO).

Naopak jako hlavní důvod zavedení autobusové linky uvádí, že lokalita dosud nesplňoval­a předpisy pro dopravní obslužnost ve městě. A to právě kvůli velké vzdálenost­i z některých míst k nejbližší zastávce MHD. Pokud se to ale ukáže jako vhodné, nevylučuje Mejstřík ještě drobné úpravy dnešní podoby trasy autobusu. Na Babu nyní zajíždějí takzvané midibusy, které mají menší kapacitu oproti běžným městským autobusům. Také intervaly mezi jednotlivý­mi spoji ukazují, že město neočekává davy cestujícíc­h. Ve špičkách jede autobus dvakrát za hodinu, ve zbytku dne jen jednou za 60 minut. A o víkendu vůbec nejezdí.

Město provoz vyhodnotí

Osud linky 216 ale zatím stále není jistý. Rada hlavního města totiž minulý týden schválila její provoz pouze ve zkušebním režimu na tři měsíce. Mezitím by měla městská společnost Ropid, která organizuje hromadnou dopravu v metropoli, vyhodnotit její přínos a o výsledcích svého šetření informovat magistrát.

„Průběžně budeme sledovat vytíženost i ohlasy cestujícíc­h. Na základě toho následně navrhneme, zda dále pokračovat. Možností je také změna trasy,“podotýká mluvčí Ropidu Filip Drápal a dodává, že si lidé musejí nejdříve na novinku vůbec zvyknout.

Hlavní město vznik linky posvětilo a za její tříměsíční provoz zaplatí 603 tisíc korun. Náměstek pražské primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) přitom nepatří mezi její největší zastánce. „Nemyslím si, že zavedení autobusu bylo za každou cenu nutné. Městská část ale trvala na svém záměru, proto jsme prozatím podpořili pouze zkušební provoz a poté uvidíme, jaké budou přínosy,“vysvětluje postoj magistrátu Dolínek.

A spokojen není ani s finálním trasováním. Podle něj by bylo vhodnější, kdyby autobus z Baby místo na Bořislavku vyrazil opačným směrem dolů do Dejvic a pokračoval pak například k základní škole v Bílé ulici, kam spádově dochází většina místních dětí.

Radnice v předloňské anketě lidem navrhovala celkem tři možnosti vedení linky. Ani jedna se však Dolínkovu nápadu nepodobala. Kromě současné podoby bylo ve hře ještě prodloužen­í z Bořislavky dále přes Petřiny, Ruzyni a Dědinu, nebo jízda autobusu z Baby k tramvajové zastávce Thákurova a následně až do Střešovic.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? MHD na Babě I přes odpor některých místních obyvatel funguje od úterý nová linka 216.
Foto: Yan Renelt, MAFRA MHD na Babě I přes odpor některých místních obyvatel funguje od úterý nová linka 216.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia