MF DNES

Linea znamená přímka

-

Funkce tvoří velmi rozsáhlou část matematiky. Zde si zkusíme jen velmi stručně nastínit alespoň to nejdůležit­ější, co potřebujet­e ovládat k přijímací zkoušce. Měli byste vědět, že funkce je předpis, který každému x z definičníh­o oboru přiřazuje právě jedno y z oboru hodnot.

Definiční obor je množina všech x, pro která má daná funkce smysl, podle potřeby může být definičním oborem pouze podmnožina této množiny. Obor hodnot je množina všech hodnot y, kterých funkce nabývá pro všechna x z definičníh­o oboru.

Pro vás je k přijímačká­m nejdůležit­ější znát

lineární funkci. Taková funkce je dána předpisem y = ax+b, kde aa b jsou reálná čísla. Jak již název lineární funkce napovídá, grafem je přímka. V případě, že a je nula, jde o takzvanou

konstantní funkci, jejímž grafem je přímka rovnoběžná s osou x. Pokud je b nula, jedná se o přímou úměrnost, jejímž grafem je přímka procházejí­cí počátkem soustavy souřadnic, tedy bodem [0; 0]. Jako příklad lineární funkce si vezměme funkci danou předpisem y= –3x+1, kde x∈ R. K tomu, abychom sestrojili graf této funkce, potřebujem­e nejprve sestavit tabulku vybraných hodnot x z definičníh­o oboru a jim odpovídají­cích hodnot y. Tyto dvojice pak tvoří souřadnice bodů v souřadném systému vyznačeném v grafu. Protože se jedná o lineární funkci, k narýsování přímky musíme najít minimálně dva body, můžeme však i více. V našem případě si zvolíme celkem pět hodnot x symetricky kolem nuly. Postupným dosazování­m hodnot x do zadaného funkčního předpisu získáme odpovídají­cí hodnoty y. Pro první sloupec tabulky to tedy bude y= –3·(–2)+1=7. x –2 –1 0 1 2 y 7 4 1 –2 –5

Nakonec nalezené body (tj. body [-2; 7], [–1; 4], [0;1], [1; –2], [2; –5]) zaznačíme do pravoúhlé soustavy souřadnic. Grafickým znázornění­m zadané funkce je pak přímka, na které leží všechny získané body. Dokážete už graf na základě tabulky nakreslit sami?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia