MF DNES

Sbohem, dvojčata!

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES

R ozhodně nebyl nějaký vykulený zelenáč, který by se v novém prostředí neohrabaně rozkoukáva­l. Přesto hokejistu Radima Vrbatu po přestupu z Phoenixu do Vancouveru tuze potěšilo vřelé přivítání v klubu Canucks. Zasloužily se o něj jeho hlavní hvězdy, dvojčata Daniel a Henrik Sedinovi.

„Od prvního dne mi pomáhají. Vozí mě po městě, abych se neztratil. Před chvílí mě vezli na letiště. Jsou to výborní hokejisti i kluci. Poradili mi se vším,“vykládal v rozhovoru pro MF DNES na podzim 2014.

A takhle to ve Vancouveru v posledních patnácti letech chodilo vlastně pořád. Švédští bratři se postarali o každou novou posilu, šli příkladem na ledě i v zákulisí.

Taky proto postihl místní sportovní reportéry, zaměstnanc­e i fanoušky Canucks záchvat smutku, když dobré duše a hokejoví machři svorně oznámili, že tento týden uzavřou své ojedinělé kariéry.

V dojemném dopise vysvětlili, že se chystají na novou životní kapitolu, v níž nebudou chybět doma při psaní úkolů a rodinných oslavách.

Nechtěli, aby se ročník 2017/18 proměnil v rozlučkové turné. Náleží k nejlepším sourozenců­m v dějinách NHL, nicméně nikdy si nelibovali v okázalosti. Zároveň nehodlali zmizet ze scény, aniž by řekli sbohem a díky. „Rádi bychom naše poslední tři zápasy sdíleli s vámi,“napsali příznivcům. „Zároveň je budeme sdílet s našimi rodinami, přáteli, spoluhráči, trenéry, zaměstnanc­i klubu. Všichni jste s námi byli při každém kroku na naší cestě.“

A že ta cesta byla výjimečná! Zrzaví hoši z Örnsköldsv­iku, přístavu na pobřeží Baltského moře a úžasné líhně hokejových talentů, v osmi letech naskočili do žákovské soutěže.

Od čtrnácti, kdy se o šest minut mladší Daniel přesunul z centra na levé křídlo, nastupoval­i v jedné lajně. V klubu MoDo, ve švédských reprezenta­cích... A po geniálních zákulisníc­h manévrech generálníh­o manažera Briana Burka též v NHL.

Burke dokázal věc takřka nemožnou. Sediny naverboval do Vancouveru v draftu 1999 jako druhého a třetího. Daniel se stal dvojkou, pročež na dresu nosil číslo 22. Henrik přišel na řadu vzápětí, a tak v Canucks měl třiatřicít­ku.

Před dražbou talentů v hale Boston Garden počítali s tím, že je osud rozdělí. Pět minut před jejím začátkem se dozvěděli, že jim Burke zařídil společnou budoucnost. Od mistrovské­ho tahu uteklo skoro devatenáct let. Sedinové celou dobu zůstali pohromadě, v jednom týmu.

„Jako každý rok rozkvétají třešně, vraceli se do našeho města a stejně tak jeho obyvatelům přinášeli velké potěšení,“objevilo se v komentáři deníku Vancouver Province. „V jejich přítomnost­i čas nepádil tak rychle. V našich životech existoval jakýsi pevný bod, který teď zmizí.“

Po Stanley Cupu bažící Vancouver vítal zručné švédské forvardy jako spasitele. Sledoval, jak dozrávají z bažantů v superstars. Jak čelí posměškům, vytahují mužstvo ze sklepení až do finále play off 2011.

Jejich příběh by asi byl až příliš dokonalý, kdyby zvítězili v zuřivé bitvě s Boston Bruins, v jejichž aréně byli draftováni. Ani srdcervouc­í porážka v sedmizápas­ové sérii ovšem jejich odkaz nezruinova­la.

Kdo vídal mače Canucks, dlouho nezapomene na originální kombinace, na chytrost a zručnost, s níž rozebírali pevné obrany na šroubky a matičky. „Nemusejí kličkovat ani bourat,“líčil Vrbata. „Procházejí díky narážečkám i delším pasům, pomůžou si. Dávají si puk i ve vyložených šancích. Podporuju je ve spolupráci, ale často prostě musím pálit. Kdybych i já někoho z nich hledal, tak se upřihrávku­jeme.“

Není divu, že si právě na pravém křídle Henrikovy lajny stanovil osobní rekord se 63 body (31+32).

Sedinové kolikrát nepotřebov­ali zrak, využívali intuici a souznění, jaké může pojit snad jen dvojčata. A v publiku to mnohdy užasle šumělo: „Jak tohle, propána, provedli?“

Proti sobě se postavili pouze v All Star Game 2011, když si je při vybírání týmů úmyslně rozhodili kapitáni Eric Staal a Nicklas Lidström.

Jinak váleli na stadionech v Evropě i Severní Americe bok po boku. Společně se rozhodli odejít do penze, načež vyletěly vzhůru ceny lístků na poslední domácí partie proti Las Vegas a Arizoně. A společně jsou už nyní očekáváni v hokejové Síni slávy v Torontu.

 ??  ?? Henrik a Daniel Geniální hokejová dvojčata. Foto: Getty Images
Henrik a Daniel Geniální hokejová dvojčata. Foto: Getty Images
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia