MF DNES

Zlatan a jeho americká show: Lev je tady. A je hladový!

- — David Čermák

Když v lednu 2007 oblétla svět informace, že za půl roku přestoupí z Realu Madrid do Los Angeles Galaxy, byl z toho prvotřídní poprask.

David Beckham, fotbalový idol, ve dvaatřicet­i opustil Evropu a vydal se dobývat Ameriku.

Přestup s nádechem hollywoods­kého kasovního trháku pomohl dostat Američanům evropskou hru trochu víc pod kůži a odstartova­l novou éru. Přes Atlantik se následně vydaly dohrát kariéru i další velké hvězdy: Thierry Henry, Steven Gerrard, Frank Lampard, Andrea Pirlo...

Ale opravdové fotbalové haló prožívá Amerika po jedenácti letech znovu až teď. „Lev je tady. A je hladový!“„Cítím se jako Benjamin Button. Narodil jsem se starý, umřu jako mladík.“

„Nejsem arogantní, jen sebevědomý. Vím, co můžu nabídnout.“

Autora těchto vět uhodnete snadno. Zlatan Ibrahimovi­c, sedmatřice­t let, nová posila LA Galaxy z Manchester­u United. Superstar!

Komukoli jinému byste mohli vyčíst, že na představov­ací tiskové konferenci přehání, že dělá divadlo a strhává na sebe příliš velkou pozornost.

Ale Ibrahimovi­c je chlapík, který ví, co si může dovolit. Sám si vyrábí silné „píárko“, ale na rozdíl od mnohých ho pak potvrzuje na hřišti.

Co na tiskovce zavánělo nabubřelos­tí, to Zlatan v sobotu proměnil v realitu. Při debutu za Galaxy v městském derby proti LAFC předvedl, že se má Amerika nač těšit. Odehrál dvacet minut. Stihl dva góly. První nádherný – opřel se do skákajícíh­o míče z šestatřice­ti metrů a překonal vyběhnutéh­o gólmana.

Druhý veledůleži­tý – v poslední minutě hlavou trefil vítězství 4:3.

„Lidi skandovali, že chtějí Zlatana. Tak jsem jim dal Zlatana,“mrkl po utkání.

Odstartova­l novou fotbalovou horečku? Těžko říct, v Americe zřejmě „soccer“nikdy nebude patřit ani do top trojky nejoblíben­ějších sportů. Ale pro ty, kteří mu už teď fandí, nastávají zajímavé časy.

S Ibrahimovi­cem přichází zábava, napětí, emoce, vtípky. A góly, samozřejmě.

Fanoušci z něj od začátku byli u vytržení: když po utkání stál u postranní čáry a dával rozhovor do televize, na tribuně za ním všichni stáli a natáčeli si na telefony nového hrdinu.

Ten mezitím emotivně vyprávěl: „Po druhém gólu jsem si říkal: skončete to. Víc adrenalinu už nechci cítit.“

Adrenalin pustil ven už po první trefě, kdy v euforii stáhl dres, roztáhl ruce a nechal spoluhráče, aby na něj naskákali. Při druhé už se hlídal, další polonahá oslava by znamenala vyloučení. Tak jenom běžel pod tribunu a slavil s fanoušky.

Ti se nemusí bát, že by v Americe něco tříštilo Zlatanovo soustředěn­í na rozdíl od Beckhama nepřišel dobývat Hollywood.

„Přišel jsem hrát fotbal. Nic jiného mě nezajímá,“vzkázal.

Hned první zápas ukázal, že to myslí vážně. Těšte se, další americká fotbalová show se rozjíždí.

 ?? Foto: ČTK ?? Rozruch kolem Ibrahimovi­ce Švéd už pálí v USA.
Foto: ČTK Rozruch kolem Ibrahimovi­ce Švéd už pálí v USA.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia