MF DNES

Pacient žije. Hradec se pokusí o zázrak

Mountfield snížil stav semifinále s Třincem na 1:3, šance na obrat jsou však malé

- Robert Sára hokejový reportér MF DNES

P acient ještě žije. Ale upřímně, jeho vyhlídky jsou dál mizivé. Ti nejvěrnějš­í, v tomto případě fanoušci, se musí smířit s nejhorším. Hokejisté Hradce Králové sice včera v prodloužen­í zarazili Třinci radost z postupu do finále, jenže i po výhře 2:1 dál platí, že už nesmějí v sérii zaváhat. Prohrávají 1:3 na zápasy.

„Dokud máme naději, musíme bojovat. Není důvod vzdávat se,“řekl hradecký útočník Radek Smoleňák.

Včera dal v play off pátý gól, z toho čtvrtý vítězný, což je úchvatná bilance. Zároveň důkaz, jak je hokejový „bijec“, který se na podzim stal v bratislavs­kém Slovanu přebytečný­m, pro Mountfield veledůleži­tým mužem. A mimochodem, jeho gól z poslední minuty prodloužen­í také znamená, že to včera nebyla derniéra pro Jaroslava Bednáře. Dál může tento útočník snít o titulu. Stejně jako Hradec.

Ale... Už o tom byla řeč, je rovněž spíš nutné počítat s nejhorším, protože otočit sérii z 0:3 na 4:3 je v tuzemské extralize věc nevídaná. Nikomu se to ještě nepovedlo, jen v roce 1998 Opava obrátila bídně rozehranou baráž proti Znojmu.

Sice se tonoucí stébla chytá, a tak vždy, když nějaký tým sníží v sérii na 1:3, hokejisté opakují, proč by zrovna oni nemohli dokonat zázrak. Ovšem realita mluví jasně. Dokonce i NHL zná ve své staleté historii jen čtyři případy, kdy se mužstva dokázala z „klinické smrti“zmátořit – Toronto (1942), New York Islanders (1975), Philadelph­ia (2010) a Los Angeles (2014). Statistiky ukazují, že je v zámořské lize zhruba dvouprocen­tní naděje, že se obrat podaří. Naopak v 98 procentech postoupí dál klub, který vede 3:0. I KHL takovou divočinu zažila až v roce 2015, kdy Petrohrad „zesměšnil“CSKA Moskva. Tehdy byl na straně vítězů Roman Červenka, na té druhé jeho reprezenta­ční komplic Ondřej Němec. „Šampiony“v obratech jsou v Trenčíně, kteří to ve slovenské extralize zvládli dvakrát (2008 a 2011).

I těchto pár příkladů ukazuje, že zcela převrátit sérii je věc ojedinělá, téměř sci-fi.

Zpět ale ke včerejšku. Hradec tentokrát zvládl začátek, smutně nesledoval, jak soupeř na rozdíl od předchozíc­h duelů uniká. Byl aktivní, vzadu bránil. A svým způsobem měl pravdu bývalý kouč Marek Sýkora, teď televizní analytik, který před včerejším duelem radil: „Já bych vsadil na absolutní defenzivu. Potřebují to ubojovat, urvat. Mně se v kariéře tato taktika několikrát vyplatila. Je to takový destruktiv­ní hokej, spoléháte na brejky. A proč? Nezdá se mi, že by Hradečtí v aktuální formě mohli Třinec nějak přehrát, převálcova­t.“

Ne, Hradec soka nepřeválco­val. Znovu – stejně jako v předchozíc­h duelech – nevyužil žádnou z přesilovek, a kdyby tahle série měla pokračovat, může to být klíčové. V prodloužen­í pak nejdřív Rybár lapil sólo Rákose, který se mu snažil puk procpat mezi betony. Pak – ve chvíli, kdy už se spíš čekaly nájezdy – vybojovali Hradečtí za brankou puk a po nahození od modré šikovnou tečí rozhodl Smoleňák.

Dnes a zítra se v play off hraje série Brna s Plzní, Hradec bude v tažení za zázrakem pokračovat v pátek.

 ??  ?? Hokejisté Hradce Králové odvrátili konec sezony. Foto: MAFRA
Hokejisté Hradce Králové odvrátili konec sezony. Foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia