MF DNES

Jak zkrotit talent. Je tohle úkol pro Lendla?

- Miroslav Němý sportovní reportér MF DNES

Alexander Zverev má přehršli nadání, disciplíny už méně. Což zní přesně jako mise pro „Ivana Hrozného“, ale...

Sposledním trenérem se v únoru rozcházel ve zlém a Juan Carlos Ferrero o něm příkře prohlásil, že musí být větším profesioná­lem nejen na kurtu, ale hlavně mimo něj. Že nerespekto­val jeho zásady, že mu narostlo sebevědomí. Z náznaků šlo vyčíst, že jej má za báječně nadaného floutka.

A tenhle hráč by měl zamířit k patrně největšímu pedantovi tenisových dějin řečenému Ivan Hrozný?

Přesně takto zní nejžhavějš­í spekulace na téma superkoučů: že by se dvacetilet­ý Alexander Zverev mohl stát svěřencem Ivana Lendla.

ESPN uvedla, že se „oťukávali“na turnaji v Miami, kde Němec s ruskými kořeny prošel do finále. Potvrzeno není nic, ale zajímavé jsou tyto úvahy ze všech stran. Ať už se týkají Zvereva, nebo Lendla. Začněme tím mladším. Čahoun s delšími vlasy byl loni objevem roku. Zverev vyhrál pět turnajů, včetně 1000 body dotovaných prestižníc­h akcí v Římě a v Torontu. Zatímco jeho vrstevníci měli premiérově „sraz“na klání NextGen, obdobě Turnaje mistrů pro tenisty do 21 let, Zverev místo toho mířil na opravdové dostaveníč­ko šampionů do Londýna. „V roce 2018 vyhraje grandslam,“věštil mu Boris Becker. Nejen on viděl ve Zverevovi zástupce nové vlny, co konečně prolomí panování Federera, Nadala a spol.

A stále nic. První tři měsíce roku 2018 byly na Zverevův potenciál mdlé, bilance 13-5 jej nijak zvlášť nešlechtí. Na Australian Open vypadl ve 3. kole a pak se pohádal s Ferrerem. „Pokud je to mezi námi, v pořádku. Ale ukázal velký nedostatek respektu vůči mému týmu,“nabídl vlastní verzi rozchodu s koučem. Bude tím novým Lendl? Málokdo na okruhu by potřeboval pevné vedení tak jako Zverev. Že jednou může vítězit, o tom není pochyb; jestli na to má mysl a přístup, platí za odlišné téma.

„Pokud bych byl Saša, hned klepu na Ivanovy dveře,“řeklo bývalé britské eso Greg Rusedski pro Sky. „Ivan patřil mezi největší dříče a nejdiscipl­inovanější postavy dějin tenisu. Technicky a takticky je brilantní. Dokázal by najmout ty správné lidi, třeba sportovní psychology. Obrátil by každý kámen, aby našel rezervy,“dodal Rusedski.

Tedy za předpoklad­u, že by ho to lákalo. Lendl má za sebou jako kouč jedinou, avšak památnou misi: nastartova­l Andyho Murrayho k roli světové jedničky a hlavně ke třem grandslamo­vým titulům. Další klienty již nevzal. Úvahy o tom, zda mohl podobný majstrštyk jako s Murraym zvládnout i s Tomášem Berdychem, proto patří jen do tenisové alternativ­ní historie.

Další týdny či měsíce naznačí, zda je reálné, aby došlo na kombinaci Lendl–Zverev. Na spolupráci legendy, pro niž jsou emoce jen odváděním pozornosti od práce, s rozevlátým junákem na startu kariéry. A to zní víc než zajímavě.

 ?? Foto: MAFRA ?? Trenér pro Zvereva? Co by z něj vymáčkl Ivan Lendl?
Foto: MAFRA Trenér pro Zvereva? Co by z něj vymáčkl Ivan Lendl?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia