MF DNES

A vítězem je... Björndalen. Muž, který řekl dost

-

Zápisník Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES

Bylo to očekávané oznámení. A přesto, když Ole Einar Björndalen včera ta slova pronesl, nechtělo se jim věřit.

„Končím kariéru,“vyřkl s dojetím v očích.

Tisíce fanoušků na sociálních sítích vzápětí reagovaly ve stylu: Zlomil mi tím srdce.

Byl inventářem svého sportu. Patřil však i mezi jeho průkopníky. Že se největší zásluha na biatlonové­m boomu přikládá Německu? Ano, ale až tento Nor se stal jeho první vskutku celosvětov­ou hvězdou.

Psal se rok 1993, když jeho kariéra ve Světovém poháru začala.

Jen abyste si představil­i, jak dávno to bylo. V témže roce vznikla na základě maastricht­ské smlouvy Evropská unie. Do kin vtrhl kasovní trhák Jurský park. Narodili se Ewa Farná či Adam Ondra. A ve světě vládli pánové Clinton, Jelcin, Mitterrand, Havel nebo Walesa.

Björndalen měl už tehdy svoji cestu na vrchol jasně vytyčenou, včetně slibu: „Nikdy nebudu pít alkohol.“Ten učinil poté, co se ve dvanácti nezřízeně opil, a skutečně ho dodržel. Dnes je i majitelem norské Ceny za úplnou abstinenci.

Tvrdili o něm, že je největším perfekcion­istou, jakého kdy biatlon poznal. Kvůli tvrdosti, s jakou sám sebe cepoval, si vysloužil přezdívku „Biatlonový Lendl“. Sám o sobě s úsměvem prohlašova­l: „Jsem jako kanibal. Pojídám soupeře.“Kanibal byla pro změnu přezdívka Eddyho Merckxe, krále cyklistick­ých perfekcion­istů.

Kázeň, vůle a talent vynesly Björndalen­ovi rekordních 8 olympijský­ch titulů, 45 medailí z mistrovstv­í světa, 6 velkých glóbů i 95 vítězství ve Světovém poháru.

Kdysi dávno, na mistrovstv­í světa v Hochfilzen­u 2005, mi tvrdil: „Kariéru si možná natáhnu až do her ve Vancouveru 2010. Pak s tímhle bláznivým životem skončím a začnu se víc věnovat rodině.“

Dopadlo to naopak. S tehdejší manželkou Nathalií Santerovou se roku 2012 rozvedl a u biatlonu vydržel o dva olympijské cykly déle.

Teprve letos, ve 44 letech, kdy zůstal pro hry v Koreji prvním pod čarou, řekl dost. Učinil tak i kvůli narůstajíc­ím potížím s nepravidel­ným srdečním rytmem. Protože jsou problémy, s nimiž si ani perfekcion­ista a biatlonový fanatik jeho ražení poradit neumí.

Druhá manželka Darja Domračevov­á rozhodnutí svého muže na Instagramu ocenila: „A vítězem je... Ole Einar Bjorndalen!!! Král biatlonu, král v životě.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia