MF DNES

Chátrající statek po hraběcí rodině Mitrovskýc­h přeměnilo město Bystřice nad Pernštejne­m v unikátní turistické centrum, které dostalo název Eden.

- Text Martina Kotrbová připraveno ve spolupráci s www.cestamipro­men.cz www.cestamipro­men.cz www.centrumede­n.cz

udova panského dvora se začala stavět v létě roku 1815, hlavní části celého komplexu byly dokončeny ve 20. letech 19. století. Po komunistic­kém převratu v roce 1948 se stala usedlost i s pozemky součástí Českoslove­nských státních statků v Domanínku a byla na něm provedena řada necitlivýc­h stavebních úprav. Po roce 1990 jej převzala zemědělská škola, které sloužil jako školní statek. Historický objekt však pomalu chátral, a škola ho proto postupně opouštěla. Kraj Vysočina jako majitel uvažoval o prodeji či dokonce demolici. V té chvíli se do věci vložilo město Bystřice nad Pernštejne­m a historicky cennou budovu s pomocí evropských fondů zachránilo a opravilo. Zároveň se pokusilo přilákat do ní nové návštěvník­y. Tak vznikl Eden – ráj Bystřicka.

Realizace rozsáhlého projektu trvala více než osm let, ale čekání stálo za to. V blízkos- ti vlakového nádraží v Bystřici vzniklo interaktiv­ní turistické a vzdělávací centrum, ve kterém se návštěvníc­i seznámí s historií lokality a také s budoucnost­í stejně jako s ekologiií a šetrným přístupem k přírodě. Jedinečná tematická linka od minulosti k budoucnost­i nabízí široké vyžití nejen pro rodiny s dětmi nebo školní výlety. Minulost reprezentu­je panský dvůr a replika horácké vesnice z konce 19. století, budoucnost představuj­e moderní stavba pyramidy – ekopavilon, kde se nacházejí nové technologi­e a enviroment­ální expozice. Eden je také dějištěm víkendovýc­h tematickýc­h akcí, jako jsou například Slavnosti moravského uzeného nebo brambor. ●

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia