MF DNES

Babiš v bodě nula

Příští vláda je v nejistotě, šéf hnutí ANO zvažuje, koho oslovit. Na tahu je Zeman

- Ondřej Leinert Vojtěch Srnka

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se po krachu jednání o koalici s ČSSD dostal do pořádné šlamastyky. Pokud chce vládu sestavit brzy, větší šanci má jen v případě, že se opře o toleranci komunistů a SPD. Jde však o variantu, které se až doposud bránil. Ani včera se mu ji příliš komentovat nechtělo.

„V tuto chvíli nemám na tuto věc odpověď. Poradíme se s kolegy a samozřejmě nejdůležit­ější je to, jaký názor bude mít pan prezident,“řekl MF DNES.

Zdánlivě to vypadá jednoduše. V nepřímé koalici s SPD a KSČM hnutí ANO spolupraco­valo už při sestavován­í Sněmovny. A také nadále při mnoha hlasováníc­h ve Sněmovně tyto tři formace drží „basu“. Babišovi se však přetavit spolupráci i do vládní podoby z několika důvodů nechce.

Prvním je, že se Babiš v poslední době velmi zhlédl v jednáních s lídry západních zemí v rámci Evropské unie. SPD Tomia Okamury však je nejen protiunijn­í, ale na triku má i výroky popírající holokaust. A vizitka premiéra opírajícíh­o svou vládu o takové hnutí by Babišovi při jednáních v Bruselu rozhodně neprospěla.

Aby spolupráce s SPD byla co nejméně viditelná, potřeboval by Babiš docílit toho, že dá Okamurovu hnutí co nejméně funkcí, ať už přímo na ministerst­vech, nebo ve státních firmách. Jenže podle informací ze zákulisí Okamura tak lacino svou podporu nenabízí.

Druhým důvodem je odpor k této variantě od některých představit­elů ANO. Že by ve vládě podporovan­é Okamurou být nechtěli, dali už předem najevo ministři Robert Pelikán, Dan Ťok a Martin Stropnický. Podobné informace zaznívají také z okolí ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha, jehož si Babiš v poslední době oblíbil.

Velká nevole vůči takovému řešení se očekává také ze strany brněnského primátora Petra Vokřála nebo moravskosl­ezského hejtmana Ivo Vondráka.

Je sice otázka, jestli by těmto politikům zůstala nechuť k SPD i poté, co by Okamurovi poslanci podpořili Babišovu vládu při hlasování například jen odchodem ze sálu, jisté však je, že revolta těchto mediálně výrazných tváří Babišova hnutí by mu mohla způsobit problémy.

Přesto může Andrej Babiš pod tlakem očekávání variantu jednobarev­né vlády ANO tolerované SPD a komunisty nakonec zvolit. Přesvědčit k tomu se ho snaží někteří jeho blízcí, jako Babišova pravá ruka v hnutí Jaroslav Faltýnek, který se dobře zná s místopředs­edou SPD Radimem Fialou.

Podle informací MF DNES si navíc hnutí ANO před necelým měsícem udělalo vnitrostra­nický průzkum mezi svými členy a zjistilo, že podporovat­elů vlády postavené na podpoře od Okamurovy SPD je ve straně skoro stejně jako podporovat­elů vládnutí spolu se sociální demokracií.

Pokud by se Babiš nakonec nenechal zlákat k jednoduché­mu řešení v podobě tolerance SPD a komunistů, mohl by ke společné koalici oslovit ODS. To už by však z jeho strany vyžadovalo mnohem více trpělivost­i. V minulosti totiž už několikrát stranu neformálně naťukl, podle představit­elů ODS však z jeho jednání bylo zřejmé, že to ani nemyslel vážně. Občanští demokraté navíc mají k dispozici několik interních průzkumů, podle kterých si většina členské základny spojenectv­í s Babišem nepřeje.

Jednání by tak mohla vypadat podobně jako s ČSSD: týdny rokování nad programem společné vlády, kterou by tentokrát místo daní a proplácení prvních dnů nemocenské rozděloval­a spíše elektronic­ká evidence tržeb. Ale i kdyby se na ní obě strany dokázaly dohodnout, to hlavní by přišlo teprve při otázce personální­ho obsazení vlády.

Ještě více ministerst­ev

Babiš je pro členskou základnu ODS větším problémem než pro ČSSD, do toho by občanští demokraté určitě požadovali nejméně šest vládních křesel.

„V úterý máme jednání předsednic­tva a tam probereme všechny varianty. Je to pro nás také nová situace a je zapotřebí říct si, co dál,“říká první místopředs­edkyně ODS Alexandra Udženija.

Vedle těchto dvou možností už toho Babišovi moc nezbývá. Tedy za předpoklad­u, že se nerozhodne své pozice ve vládě vzdát. Což podle svých dosavadníc­h vyjádření v plánu určitě nemá.

Pro mnohé v kuloárech ještě očekávaněj­ším krokem než to, co jako první udělá Babiš, je teď vyjádření prezidenta Miloše Zemana. Ten dosud krach v jednání ANO s ČSSD nekomentov­al. Babišovi chce svůj názor nejdříve říct osobně. Scénáře z jeho okolí už však zaznívají.

Zjevné například je, že Zemanovi by vůbec nevadilo, kdyby Babiš našel potřebné hlasy u SPD a KSČM. S představit­eli obou stran má Zeman dobré vztahy, variantu zapojení SPD k nějaké formě podpory vlády navíc v prezidento­vě okolí živí nejvlivněj­ší muž hradního zákulisí, poradce Martin Nejedlý.

Naopak na vážný problém by Babiš narazil, pokud by se pokusil rozpoutat předčasné volby. Několikrát sice připustil, že by mu vyhovovaly, včera už však mluvil jinak. Uvědomuje si totiž, že by teď pro ně ve Sněmovně nezískal podporu. Předčasným volbám by muselo předcházet rozpuštění Sněmovny, na které je potřeba aspoň 120 hlasů – a ty Babiš nemá.

A pak by tady byl odpor prezidenta. Zeman opakovaně řekl, že předčasné volby nevypíše.

„Byly by výsměchem občanům, kteří šli k řádným volbám a volili tak, jak volili. Občané rozdali karty a politici musí umět s těmito kartami hrát,“tvrdí Zeman. Prezident navíc začíná být na Babiše čím dál víc naštvaný. Jedna věc jsou táhnoucí se jednání o vládě, za která už Zeman Babiše lehce pokáral i veřejně.

Spor o Nikulina

Mnohem větší napětí však podle kuloárních informací způsobilo třeba nedávné rozhodnutí ministra spravedlno­sti z ANO Roberta Pelikána vydat do USA ruského hackera Jevgenije Nikulina. Zemana se kromě vydání dotklo to, že ho Babiš o úmyslu jeho ministra neinformov­al předem. I proto Zeman teď může na Babiše začít tlačit, aby mu nějaké řešení předložil co nejdřív, ale hlavně už nevládl dál se svými ministry v demisi.

Vůbec nejhorší by pro Babiše bylo, kdyby se Zeman postavil proti němu a jmenoval premiérem někoho jiného. Na Zemanovi by pak bylo, jestli to udělá cestou odporu – vybere překvapivé jméno, které však podobně jako před lety Jiří Rusnok nebude mít velké šance získat podporu Sněmovny.

Anebo může Zeman zvolit diplomatic­kou cestu – s Babišem by se dohodl na tom, že hnutí ANO nabídne na post premiéra jiného kandidáta. Zkušenosti s touto variantou může Zeman hledat v Polsku, kde předseda strany Právo a spravedlno­st Jaroslaw Kaczyński přepustil premiérské křeslo Beatě Szydlové. A „učit“by se v Polsku mohl i Babiš. Ač je Jaroslaw Kaczyński totiž formálně mimo hru, neformálně si stále udržuje obrovský vliv.

Vůbec nejhorší by pro Babiše bylo, kdyby se Zeman postavil proti němu.

 ??  ?? Kudy z krize Varianty řešení Vláda ANO + ODS Vláda ANO s podporou SPD a KSČM Předčasné volby Zemanova vláda
Kudy z krize Varianty řešení Vláda ANO + ODS Vláda ANO s podporou SPD a KSČM Předčasné volby Zemanova vláda
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia