MF DNES

ČSSD už prostě měla Babiše dost

- — Vojtěch Srnka

Od roku 1989 žádná strana, která ve volbách získala sedm procent, neměla ve vládě tolik ministerst­ev, kolik jich ANO nabízelo ČSSD. Přesto sociální demokraté odmítli.

Česko po vítězství hnutí ANO čeká už pět měsíců na vládu. Žádná z demokratic­kých stran nebyla hnutí ochotná tolerovat trestní stíhání jeho předsedy Andreje Babiše. Ale ani to ANO nepřimělo obětovat ministerst­vo vnitra.

Toto jsou dva paradoxy krachu jednání o vládě mezi hnutím ANO a ČSSD. Jejich vysvětlení se však dá nalézt v neoblibě předsedy hnutí ANO mezi řadovými sociálními demokraty. Ti totiž měli o osudu vlády ve vnitrostra­nickém referendu rozhodnout.

Když šel předseda ČSSD Jan Hamáček minulé úterý na jednání s ANO, tvrdil, že Babišovo trestní stíhání bude „vadit až do smrti“. Cestou zpátky už ale říkal, že by rád, aby ČSSD získala alespoň ministerst­va vnitra nebo financí.

Za tuto změnu postoje se Hamáček ve straně dostal pod velkou kritiku a bylo jasné, že už nebude moci ze svých nároků slevit. Kdyby stranické referendum jím dojednanou dohodu neschválil­o, oslabil by svou pozici v čele sociální demokracie. Celou situaci navíc komplikova­lo to, že Babiš během jednání často měnil názory. Třeba když chvíli souhlasil se zrušením karenční doby, kdy se nemocným zaměstnanc­ům první tři dny neproplácí mzda, pak to zase odmítal.

A vzhledem k tomu, že se ANO odmítavě stavělo také k zárukám, že hnutí v důležitých věcech nepřehlasu­je ČSSD, vzpomněli si sociální demokraté na to, jak moc se při vládnutí s Babišem propadly jejich preference. A došlo jim, že by to s ním podobně složité měli i tentokrát.

Aby tedy měl Hamáček šanci, že stranické referendum dopadne dobře, musel členům předložit takovou nabídku, která vzhledem k volebnímu zisku ČSSD už byla opravdu nereálná. Zřejmě se mu muselo ulevit, že nedostal vnitro.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia