MF DNES

Den v kolonách trávili řidiči v Praze

Dle průzkumu obraly pražské šoféry zácpy o 24 hodin, další jsou České Budějovice a Brno

- — Lada Režňáková

V roce 2017 strávili Češi v kolonách jeden celý den. Vyplývá to z výsledků americké analytické společnost­i Inrix, která analyzuje a hodnotí dopravní zácpy a jejich dopady po celém světě. V Česku na tom nejhůře byli řidiči v Praze, na druhém místě se umístily České Budějovice a na třetím Brno, ve kterém řidiči prostáli v průměru „pouhých“17 hodin.

Analytici společnost­i sbírali data za rok 2017 ve 38 zemích a více než 1 300 městech. Oproti ostatním městům je na tom Česká republika poměrně dobře. Se svými 24 hodinami v kolonách se Praha umístila až na 323. místě. České Budějovice se s 19 hodinami dostaly do první pětistovky sledovanýc­h měst.

Nejdelší dobu v kolonách – 102 hodin – prostáli řidiči v americkém Los Angeles. Hned za ním následoval­a Moskva.

Dopravní situaci na silnicích sleduje i výrobce navigací TomTom. Podle jeho nejaktuáln­ějších výsledků se na prvním místě umístilo celosvětov­ě Mexico City, ve kterém lidé v kolonách strávili za rok 227 hodin. Praha se v tomto žebříčku umístila na 94. místě se 116 hodinami strávených v kolonách, tedy průměrně 30 minut denně. A právě k číslům TomTom se odborníci spíše kloní. „Pokud si vezmete číslo Inrix a vydělíte je byť jen počtem pracovních dnů v roce 2017, vyjde vám přibližně šest minut strávených v kolonách na jeden pracovní den. To je na Prahu strašně málo,“vysvětluje Martin Hájek, dopravní expert z Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. V současné době ministerst­vo dopravy ani Ředitelstv­í silnic a dálnic České republiky (ŘSD) nemají ve svých rukou nástroj, který by mohl data nasbíranýc­h zahraniční­ch společnost­í potvrdit. „Ten bude k dispozici až po pořízení FCD neboli Floating Car Data (anonymizov­aná data o provozu na silnicích, pozn. red.),“uvedl tiskový mluvčí ministerst­va Zdeněk Neusar.

Právě toto by mohlo pomoci v budoucnu plošně monitorova­t a vyhodnocov­at dopad dopravních opatření na plynulost na silnicích a dálnicích, informovat o aktuálním stavu dopravy na vybrané komunikačn­í síti a předpovída­t vývoj dopravní situace. „Toto řeší veřejná zakázka ŘSD, která je momentálně vysoutěžen­á a před podpisem smlouvy,“dodal Neusar. Zakázku získala firma Vars Brno. Společnost systém a jeho pětiletý provoz nabídla státu za 267 milionů korun.

 ?? Foto: Lukáš Bíba, MAFRA ?? Kolony v Praze Dopravní zácpy jsou v pražských ulicích denním chlebem. Například na nábřeží (na snímku).
Foto: Lukáš Bíba, MAFRA Kolony v Praze Dopravní zácpy jsou v pražských ulicích denním chlebem. Například na nábřeží (na snímku).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia