MF DNES

Soudkyně s vazbami na Peltu může skončit

-

Soudkyně Sylva Mašínová z Obvodního soudu pro Prahu 9 by mohla přijít o talár. Ve svém kárném návrhu se pro takový trest vyslovil předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal.

Mašínovou prověřoval­a policie kvůli stykům s někdejším předsedou fotbalové asociace Miroslavem Peltou.

Šámal proti soudkyni Mašínové podal kárný návrh kvůli dvěma skutkům. Oba se týkají předloňské­ho sporu, v němž figuroval místopředs­eda fotbalové asociace Roman Berbr. V při s bývalým rozhodčím Tomášem Kovaříkem Mašínová rozhodla ve prospěch Berbra.

Kovařík totiž dříve prohlásil, že českým sudím prakticky ze zákulisí šéfuje právě Berbr. Ten si to nenechal líbit a zažaloval ho.

Soudkyně však v té době byla podle policie v kontaktu s tehdejším šéfem českého fotbalu Miroslavem Peltou, který je nyní sám obviněn v případu dotací na sport. Vadný postup v občanskopr­ávním sporu shledal i odvolací městský soud, verdikt zrušil a věc rovnou přidělil jinému soudci. Policie sice usoudila, že Mašínová nezneužila své pravomoci, ale materiály předala kárným žalobcům.

Na to reagoval předseda Nejvyššího soudu kárným návrhem.

Je to nesmysl, brání se boss

Podle vyšetřovat­elů trval vztah Pelty a Mašínové několik let, během nichž Pelta soudkyni prý zajišťoval VIP vstupenky na sportovní události či permanentk­y do lyžařského areálu ve Špindlerov­ě Mlýně. Pravidelně jí daroval také vstupenky na fotbalová utkání v zahraničí, platil i letenky a hotely.

Pelta ovlivňován­í Mašínové odmítl. „Je to hloupost a nesmysl. Takových informací, co měl kde ovlivňovat, slyšel už klient tolik, že se nebude k ničemu vyjadřovat,“řekl jeho advokát Bronislav Šerák. Mašínová nařčení nekomentov­ala. (iDNES)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia