MF DNES

Jak vystrnadit exnáměstka z bytu

- — Eva Pospíšilov­á

Coby náměstek dnes už bývalého ministra zemědělstv­í Mariana Jurečky dostal Zdeněk Adamec k užívání na pražském Smíchově služební byt. Jeho rekonstruk­ce a vybavení všemi možnými spotřebiči včetně vinotéky přišly resort na více než dva miliony korun. Nyní už Adamec na ministerst­vu nepracuje. Byt přesto užívá dál.

Jak je to možné? Podle ministerst­va má Adamec uzavřenu nájemní smlouvu na dobu určitou k 31. 8. 2018 s tříměsíční výpovědní lhůtou. „Jednáme o podpisu dodatku k nájemní smlouvě, ve kterém je navrhováno zkrácení doby ukončení nájmu a předání bytu,“doplnil k tomu Jiří Bakalík, státní tajemník ministerst­va. Adamec, kterého si do úřadu přivedl sám Jurečka, za byt o velikosti 3+kk v ulici Jindřicha Plachty platí 15 tisíc korun měsíčně.

Co s červenou limuzínou

Na konci března skončila i tříměsíční lhůta, po kterou mohli ještě končící ministři, po odchodu z funkce, využívat vozy s řidiči. Jak s osiřelými luxusními limuzínami jednotlivé resorty naloží? „Bývalý ministr obrany Martin Stropnický po odchodu z ministerst­va přidělený služební vůz již nevyužíval a ten nyní slouží pro přepravu současné ministryně,“uvedl mluvčí Jiří Caletka. Ne všechna dříve ministersk­á auta však dnes slouží opět k přepravě šéfů resortů. „Auto, které používal bývalý ministr, bude nadále využito ke služebním cestám zaměstnanc­ů,“uvedla ve vysvětlení třeba Miluše Trefancová z odboru komunikace ministerst­va průmyslu a obchodu. V uplynulých letech zřejmě nejsledova­nější – rudá limuzína Škoda Superb bývalé ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové dosud nového „majitele“nemá. „Vozidlo bude přiděleno nově příchozímu náměstkovi či náměstkyni,“uvedla Barbara Hanousek Eckhardová z tiskového oddělení ministerst­va.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia