MF DNES

Kde bydlí premiéři

Výročí 100 let vzniku republiky otevře i místa, kam se lidé podívali jen výjimečně

-

Robert Oppelt reportér MF DNES

rezident má Hrad a Lány, svá oficiální sídla mají i šéfové vlády nebo parlamentu. Od tohoto víkendu má veřejnost šanci nahlédnout do některých objektů sloužících jako rezidence a reprezenta­ční prostory těchto vysokých ústavních činitelů. Letos poprvé to nebude jen ve vybrané dny, ale pravidelně po celou sezonu. Už dnes mohou lidé navštívit třeba monumentál­ní Kramářovu vilu.

„Vila, reprezenta­ční prostor předsedy vlády, bude otevřena od dubna do října každou sobotu. Zvýšený počet dnů otevřených dveří pro veřejnost oproti minulosti je příspěvkem k jubilejním­u roku 100. výročí vzniku Českoslove­nska,“sdělil vedoucí Úřadu vlády Radek Augustin.

Vila nese jméno prvního českoslove­nského předsedy vlády Karla Kramáře, který si ji postavil jako své soukromé sídlo ještě v době před první světovou válkou. Unikátní stavba, ve které se dochovala řada jedinečnýc­h interiérů, je od roku 1998 rezidencí českých premiérů.

Objekt neslouží jen k reprezenta­ci, většina premiérů zde alespoň část svého mandátu bydlela, naposledy od loňského srpna do půlky prosince minulý premiér Bohuslav Sobotka. Vila bude zpřístupně­na každou sobotu. První návštěvník­y dnes provede přímo současný „pan domácí“, premiér v demisi Andrej Babiš.

Otevřou i vilu v Sezimově Ústí

Otevřeno bude i jinde, Úřad vlády zpřístupní i další ze slavných objektů, vilu Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí. Ta byla postavena mezi léty 1930 a 1931 dle návrhu architekta Petra Kropáčka jako soukromé sídlo tehdejšího ministra zahraničí. Podle jejich představ měl dům připomínat venkovská stavení na jihu Francie.

Během 2. světové války sloužila jako vojenská škola a poté internát pro těhotné ženy. Po návratu manželů Benešových z exilu došlo v letech 1945 až 1948 k její renovaci. Po smrti Hany Benešové v roce 1975 byl dům smluvně převeden do majetku Úřadu předsednic­tva vlády ČSSR. Ten objekt opět zrekonstru­oval a z rodinné vily se změnila v rezidenci vlády.

Pro návštěvník­y zde bude otevřeno vždy od pátku do neděle, v pátek bude vila sloužit vzdělávací­m programům pro školy, v sobotu a v neděli veřejnosti.

Úřad vlády spravuje i další památkové objekty, tam se návštěvníc­i zatím mají šanci dostat jen při mimořádnýc­h příležitos­tech, třeba Lichtenšte­jnský palác na pražské Kampě nebo Hrzánský palác na Hradčanech.

Nicméně tento úřad není jediný, kdo má ve své správě zajímavé vily sloužící k reprezenta­ci nebo bydlení. V areálu pražského Hradu jsou hned dva takové objekty. Zatímco Lumbeho vila slouží jako rezidence prezidenta republiky, prezidents­ký domeček v Královské zahradě, kde bydlel třeba Edvard Beneš nebo Gustáv Husák, je nyní prázdný. „Rezidence v Královské zahradě se připravuje na rekonstruk­ci, v rámci které zde vzniknou dva samostatné apartmány a společensk­é prostory,“vysvětluje mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek.

Vily pro předsedy

Své vily mají v Praze i předsedové obou komor. Předseda Sněmovny Radek Vondráček obývá byt v 1. patře funkcional­istické vily na pražské Ladronce. Podle historika architektu­ry Zdeňka Lukeše patří bílá funkcional­istická vila ke skvělým příkladům meziválečn­é avantgardn­í architektu­ry. Luxus pro politiky Před Vondráčkem tu bydlel třeba Václav Klaus nebo Jan Hamáček, naopak Miroslava Němcová bydlení ve vile odmítla. „Když mi to čas dovolí, jdu se projít do okolí, například do parku Ladronka, je to úžasné místo na aktivní odpočinek,“řekl Vondráček.

Svou vilu v Sušické ulici na pražské Hanspaulce má i předseda Senátu. Ta je ale přitom už několik let neobydlená. „Vila je zakonzervo­vaná. Záměrem je minimalizo­vat výdaje na údržbu, ale zároveň zachovat vilu pro případné budoucí předsedy, kteří by měli zájem o její využívání. V současnost­i se vzhledem k jejímu stavu nevyužívá ani k reprezenta­ci,“uvedla tisková tajemnice předsedy Senátu Eva Davidová. I tahle vila měla slavné nájemníky, někdy se jí říká Štrougalov­a vila, podle premiéra, který ji obýval.

 ?? Foto: Jaroslav Sýbek, MAFRA ?? Prezident Edvard Beneš jezdil do své vily v Sezimově Ústí radši než do prezidents­kého sídla v Lánech. Po své abdikaci v červnu 1948 se sem přestěhova­l a v září 1948 zde i zemřel.
Kramářova vila vedle Hradu (uprostřed) slouží potřebám Úřadu vlády....
Foto: Jaroslav Sýbek, MAFRA Prezident Edvard Beneš jezdil do své vily v Sezimově Ústí radši než do prezidents­kého sídla v Lánech. Po své abdikaci v červnu 1948 se sem přestěhova­l a v září 1948 zde i zemřel. Kramářova vila vedle Hradu (uprostřed) slouží potřebám Úřadu vlády....
 ??  ??
 ??  ?? 2x foto: MAFRA
2x foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia