MF DNES

Aktivita klíšťat

-

Alžběta Šimková reportérka MF DNES

tačila hodina, aby jediný student u Bystrce na jižní Moravě nasbíral rekordních třiašedesá­t klíšťat. Bylo to tento týden, během výzkumu, který vede bioložka Alena Žákovská z Masarykovy univerzity v Brně. Její studenti pomocí metody takzvaného vlajkování přes bílou tkaninu sbírají roztoče, kteří se díky svým háčkům na končetinác­h lehce přichytí. Na tři stanoviště vycházejí měřit jednou týdně.

„To je opravdu mimořádné, začátkem dubna jsme takové číslo ještě nikdy neměli,“komentuje výsledky výzkumu Žákovská.

Jak dodává, i přes tento extrémní výskyt se nedá předpovědě­t, jak se bude letošní sezona klíšťat vyvíjet, nicméně potvrdil, že už naplno začala. „Může to být jenom odchylka, protože to student sbíral na našem novém místě a roli tam může hrát několik faktorů. Buď je ta lokalita šíleně promořená, anebo se sešly všechny faktory, které klíšťatům svědčí,“vysvětluje bioložka.

Sezona už začala

Český hydrometeo­rologický ústav tento týden přinesl první letošní předpověď aktivity klíšťat. Ten stanovil pátý stupeň aktivity na aktuální víkend a pondělí, tedy na středně

Klíšťata jsou přenašeči zejména dvou infekčních onemocnění – klíšťové encefaliti­dy a lymské boreliózy. Chránit se očkováním však lze jen proti první zmíněné, na boreliózu zatím vakcína neexistuje. Kdy a jak se chránit, radí vedoucí lékař očkovacího centra vojenské nemocnice v Praze Ondřej Beran.

Jak se člověk může bránit proti těmto infekcím?

Minimalizo­vat vystavení se klíšťatům v trávě či hustých porostech, do lesa používat repelenty, nosit řádnou obuv a oblečení s dlouhými rukávy. Pokud se již klíště zakousne, tak ho co nejdříve vyjmout.

Kdy je nejlepší se očkovat?

Lze se očkovat celoročně. Lepší je to samozřejmě mimo sezonu, tedy na podzim a v zimě. Důležité je také dodržet termíny přeočkován­í, což je zpravidla poprvé po třech a pak po pěti letech.

Jak správně klíště vyjmout?

Za pomoci speciálníc­h kleštiček či pinzet klíště uchopit co nejblíže kůži a opatrně vytáhnout. Poté místo určitě vydezinfik­ovat. velké riziko (nejvyšší riziko je u stupně 10). To se pojí s doporučení­m, aby lidé při pobytu v přírodě používali repelent, nesedali si a nelehali do porostů a nevstupova­li do křovin. Po návratu domů by se měli prohlédnou­t.

Aktivitu klíšťat biometeoro­logové předpovída­jí převážně na základě působení počasí. „Známe určitou závislost vzhledem k průběhu roku, tedy kdy je klíšťat nejvíce a kdy jich je nejméně. Máme tu také závislost na počasí, která koriguje jejich průměr,“vysvětluje biometeoro­log Tomáš Vráblík z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Podle něj to není model, který by byl úplně dokonalý, ale to se ani udělat nedá. Logicky nelze spočítat všechna klíšťata, a proto je jejich aktivita predikován­a pouze obecně.

Důležité však podle biometeoro­loga je, že je veřejnost informovan­á o rizicích, kdy je aktivita klíšťat vyšší a kdy nižší. A bude si tak dávat v přírodě větší pozor.

Mezi podmínky, kdy se klíšťatům dobře daří, patří především vlhko, teplo a určitou roli hraje také skladba vegetace. „Hodně se nacházejí na rozhraní lesa a luk, podél řek, potoků, ve vlhkých dolících a tam, kde chodí lidé,“upozorňuje Žákovská. Sezona v průměru začíná podle aktuálního počasí kolem března a nejvyšší aktivitu mají paraziti okolo dubna, května a června.

Nemocných mírně přibývá

Klíšťata jsou přenašeči především dvou vážných infekčních onemocnění, a to klíšťové encefaliti­dy a lymské boreliózy. Každoročně je v Česku hlášeno mezi 500 až 1 000 případů u prvně zmíněné choroby. U boreliózy je to dokonce několik tisíc případů ročně.

Jak však upozorňuje vedoucí lékař očkovacího centra vojenské nemocnice v Praze Ondřej Beran, je tato infekce takzvaně podhlášená. „Většinu případů, tedy ta první stadia, řeší praktičtí lékaři antibiotik­y a nehlásí to,“vysvětluje.

Podle něj také každoroční počet nemocných roste, protože příznaky a rizika těchto infekcí jsou u pacientů ve větším povědomí.

A čísla se liší také v regionech. „Nákaza klíšťovou encefaliti­dou bývá nejvyšší v jižních Čechách a na jižní Moravě. U boreliózy je to dost podobné,“říká Beran. U klíšťat se studuje také jejich infekčnost. „Procento infikovaný­ch klíšťat u lymské boreliózy je mezi 10 až 20 procenty. U klíšťové encefaliti­dy je to procento nižší, zhruba kolem 2 až 5 procent,“dodává lékař.

Procento infikovaný­ch klíšťat u lymské boreliózy je mezi 10 až 20 procenty.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia