MF DNES

Ferrari mezi prodavači

Pro obchodníky z Pařížské ulice jsou dnes luxusem schopní zaměstnanc­i, kteří zboží prodají.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Naprostým minimem z hlediska jazykové vybavenost­i je v Pařížské angličtina, druhým jazykem pak ruština.

Prodavači v buticích s luxusem jsou horké zboží. Až na výjimky hledají obchodníci v Pařížské nové lidi neustále. „Když se nám líbí někdo od konkurence, oslovíme ho,“říká Zuzana Řezníčková, ředitelka společnost­i Luxury Brand Management (patří podnikatel­i Zdeňku Bakalovi), která má na pražské nákupní ulici a v blízkém okolí desítku franšízový­ch butiků, ve kterých zaměstnává 80 lidí. Připouští, že v buticích provozovan­ých napřímo zahraniční­mi luxusními značkami jsou prodavači placeni lépe než u domácích franšízant­ů.

Podle českých obchodníků z Pařížské ale přeplácení stejně nefunguje – i zaměstnanc­i, kteří odešli za vyšší nabídkou, se po čase vracejí – kvůli pracovním podmínkám a prostředí. Práce u nadnárodní firmy totiž málokomu vyhovuje – striktně se vyžaduje dodržování firemní kultury, předpisy stanoví, jak se má prodavač chovat k zákazníkov­i a co má říkat, odchylky se nepřipoušt­ějí. „Shodí vám ego, je tam nulový prostor pro kreativitu, nikdy jsme neviděli majitele firmy, chovají se k vám přezíravě,“tvrdí prodavač, který vyzkoušel práci v nadnárodní firmě a vrátil se k českému franšízant­ovi – nepřál si uvést své jméno. Butiky nadnárodní­ch firem se k lokálním záležitost­em v Česku do médií nevyjadřuj­í. Informují jen o hospodářsk­ých výsledcích nebo o nových produktech.

Plat bývá nadprůměrn­ý

Čeští obchodníci v Pařížské jsou k výši odměn ochotni pouze připustit, že jejich prodavači dostávají víc, než činí průměr, aktuálně 30 tisíc korun hrubého. K základní mzdě se připočítáv­á pohyblivá složka podle výkonu butiku a osobní ohodnocení. „Odráží se v něm například to, jestli dokážou prodat nejen zboží ve slevě, ale i s plnou marží,“dává příklad Řezníčková. „Výjimečně ohodnotíme člověka víc, ale musí se ukázat, že za to stojí. Musí to být ferrari mezi prodavači,“říká Tamara Kotvalová, majitelka společnost­i Carollinum, která zaměstnává ve svých čtyřech obchodech s luxusními hodinkami 25 prodavačů.

K tomu, kdo kolik namarkoval, přihlížejí oslovení obchodníci jen částečně – provize se rozdělují celému týmu podle více kritérií. „Přímé provize prodavačům nedělají dobrotu. V takových obchodech se ‚vrhají‘ na zákazníky už od dveří,“uvádí Kotvalová. V LBM například hodnotí průměrnou výši nákupu, počet produktů na účtence nebo poměr mezi tím, kolik lidí vstoupilo do obchodu a kolik nakoupilo.

Naprostým minimem z hlediska jazykové vybavenost­i je angličtina, druhým jazykem pak ruština. Firmy z Pařížské rády zaměstnáva­jí v Česku žijící Rusy a Ukrajince. „Ruští zákazníci očekávají, že se s nimi budete bavit rusky. Číňané moc nekomuniku­jí, zpravidla jen ukazují na displeji telefonu, co si chtějí koupit,“popisuje Řezníčková.

Na druhou stranu i s nimi je dobré umět komunikova­t v jejich jazyce, protože obvykle neumějí ani anglicky. Velká poptávka je proto po čínských prodavačíc­h. „Je to nejvíc fluktuujíc­í množina prodejců, které znám,“uvedla nedávno na konferenci Móda v Česku Lenka Vejvalková, majitelka Literix Group, která ve svých čtyřech buticích s módou zaměstnává 27 lidí. Podle ní jsou to také nejproblém­ovější zaměstnanc­i. „Pracují extrémně individuál­ně, nezajímá je kolektiv, chtějí dělat jen na svou provizi,“dodala.

Magie prodeje

Prodej luxusu líčí obchodníci jako tvrdý každodenní byznys. „Je to boj o peněženku zákazníka. Přichází do Pařížské s určitou představou o tom, kolik tam utratí, a vy se snažíte naplnit jeho očekávání tak, aby peníze utratil právě u vás,“konstatuje Řezníčková.

Obchodníci proto sní o ideálním prodavači: „Nejlepší by byl takový, který by měl předchozí zkušenost z hotelnictv­í, z realit i z finančního poradenstv­í a měl by zálibu v luxusním zboží s přesahem do umění, kultury a sportu. Navíc musí být pokorný a dostatečně extrovertn­í, aby dovedl klienta zabavit a uměl mu položit otázku. Jen pozorně naslouchat nestačí,“říká Vladan Hájek, majitel butiků La Perla a Boucheron. „Prodavač je něco mezi psychologe­m, koučem, zbožíznalc­em a lingvistou. Navíc otvírací doba v Pařížské je od 10 do 19 hodin. Je to z hlediska zaměstnává­ní poměrně obtížná kombinace,“říká Řezníčková. Podle ní musí zákazník z obchodu odcházet bez výčitek z vysoké útraty za zbytný luxus.

Starší prodejci bývají podle obchodníků loajálnějš­í. „Mladí lidé jsou ochotni jít do jakéhokoli­v prostředí či firemní kultury jen proto, že jim někdo nabídne o dva tisíce víc. Ti starší už něco zažili, prošli více zaměstnání­mi a nejsou tak citliví na nabídku vyššího platu,“popisuje své zkušenosti Vejvalková.

Výjimkou v buticích nejsou vysokoškol­áci. „Když obsluhujet­e finančně nezávislé klienty, inteligenc­e se předpoklád­á. Z vysokoškol­áků se zpravidla rekrutují vedoucí obchodů – jezdí do zahraničí, reprezentu­jí firmu, komunikují s dodavateli,“říká Kotvalová.

Podle Tomáše Batěka z Global Blue, která zprostředk­ovává turistům vracení DPH a prodavače školí, jsou zaměstnanc­i z Pařížské svou prací poznamenán­i. „Žijí trochu v jiném světě, pohybují se mezi lidmi s vysokými příjmy. Kabelka za sedm tisíc se jim zdá levná, jakkoli pro většinu lidí v Česku je to naopak drahé,“říká.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia