MF DNES

Čtyři smutné želví krunýře

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Nedávno jsem procházel proslulý Noční trh v Luang Prabang, někdejším sídelním městě laoského krále. Stejně jako jiné podobné trhy nabízí nepřeberno­u škálu suvenýrů. Mezi nimi vynikají šperky – nebo třeba také lžíce – vyrobené z nevybuchlý­ch amerických bomb. Dodnes tak o sobě dává vědět tajná válka (1964 až 1973), během níž bylo na Laos shozeno 270 milionů bomb. Tedy více než za celou 2. světovou válku na Evropu.

Na Nočním trhu v Luang Prabang ovšem může ledasco zajímavého očekávat i přírodověd­ec. Nechybí například kořalky s naloženými hady a štíry. Co mne ale doslova oslnilo, byly překrásně malované želví krunýře.

Nádhera! Čtyři leskle nalakované krunýře suchozemsk­ých želv, jeden velký, druhý menší a dva ještě menší, byly naskládané mezi jinými suvenýry a poutaly pozornost nejen převažujíc­í zlatou a červenou barvou, ale i zajímavě vymalovaný­mi motivy obličeje, ruky a stromů. Opravdu nádhera!

Jenže stejně jako v kořalce naložení hadi a štíři působily i tyto želví krunýře nesmírně smutně. Díky své kráse vlastně ještě mnohem víc. Stačilo si jen uvědomit, že tyto želvy, stejně jako většina fauny z nejširšího okolí, byly bezpochyby snědeny.

Po návratu do Prahy jsem si podle fotografie nechal od kolegy Petra Velenského určit, o jaké druhy asi mohlo jít. Dva nejmenší krunýře zprava identifiko­val jako želvu hranatou, která patří k ohroženým druhům.

Středně velký krunýř patřil želvě podlouhlé, která je rovněž zařazena mezi ohrožené druhy. A největší krunýř určil jako želvu dlaždicovi­tou. Ta je sice vedena „jen“jako zranitelný druh, ale ve skutečnost­i patří k nejohrožen­ějším želvám této oblasti. Mimochodem, chováme ji ve Velemlokár­iu pražské zoo.

Nepřipusti­t si, že případná koupě těchto krunýřů by ještě víc podnítila honbu na poslední přežívajíc­í želvy, člověk by snadno podlehl pokušení a začal jednat o ceně. Rozhodně však podobné suvenýry nekupujme! Vždy si řekněme, že koupě dejme tomu těchto čtyř krunýřů by znamenala zabití přinejmenš­ím dalších čtyř želv. Nemluvě o tom, že bez příslušnéh­o povolení by při jejich dovozu do České republiky hrozila pokuta od 10 000 korun výš.

Ostatně – tím nejlepším suvenýrem jsou přece vzpomínky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia