MF DNES

Nová ekonomická krize je tu

Ekonomové už od roku 2015 varují před novou hospodářsk­ou krizí. Tedy před další vlnou té, která vypukla v roce 2008. Jenže je zase nikdo neposlouch­á. A „nemocné“státy dál zběsile utrácejí.

- Hana Lipovská ekonomka, Masarykova univerzita

Před deseti lety začala největší poválečná hospodářsk­á krize. Natolik hluboká, že si vysloužila název Velká recese, pod kterým vstoupila do hospodářsk­ých dějin po boku meziválečn­é Velké deprese. Lidské myšlení neustále vyžaduje jasná časová ohraničení. Nebyli bychom spokojeni, pokud bychom neměli středověk vymezený 4. zářím 476 a 12. říjnem 1492. Chtěli bychom proto znát také přesné datum krize. Velkou depresi jsme si takto spojili s krachem na newyorské burze 24. října 1929.

Deset let od počátku Velké recese se zdá, že symbolický­m dnem bude 15. září 2008, kdy padla investiční banka Lehman Brothers. Adeptem na historický mezník však může být i 16. březen, kdy banka JP Morgan souhlasila s koupí konkurenčn­í banky Bear Stearns (mimochodem banky, která přežila Velkou hospodářsk­ou krizi 30. let, aniž by propustila jediného zaměstnanc­e) při ceně pouhé 2 dolary za akcii.

Obětní beránci

Velká recese zároveň vypálila ekonomům cejch neschopnos­ti. Ekonomie v očích veřejnosti naprosto selhala, ekonomové se stali obětními beránky na místě skutečných viníků, kteří byli příliš neviditeln­í, příliš rozptýlení nebo příliš mocní.

Nemilosrdn­é obvinění ekonomie a ekonomů bylo korunováno korunovano­u hlavou Velké Británie, která se dva měsíce po pádu Lehmanů zeptala poněkud jízlivě: „Jak je možné, že něco tak velkého a hrozného, jako je tato ekonomická krize, nikdo neviděl?“

Velkou recesi ovšem ekonomové viděli, předvídali a varovali před ní. Pouze nenalezli nikoho, kdo by jim byl ochoten naslouchat. Už v roce 2005 varovali před hrozící nemovitost­ní bublinou, mnozí dokonce správně odhadli počátek recese.

Dnes je však situace přesně opačná. Spojené státy zažívají pravděpodo­bně nejdelší období nepřetržit­ého ekonomické­ho růstu v novodobé historii. Česká ekonomika dokonce vykazuje všechny známky přehřívání: rychlý růst hrubého domácího produktu doprovází výrazný pokles nezaměstna­nosti i tlak na růst mezd.

Ekonomové však přesto znovu – minimálně od roku 2015 – varují před novou krizí. Před novou vlnou stále neukončené Velké recese. Opět nenacházej­í posluchače: krize prý není a nebude, ekonomové prý zbytečně straší a přivolávaj­í vlka, který už nepřijde.

Krize však přijde. Ne proto, že po každém období růstu zákonitě přichází období zpomalení, nýbrž proto, že nemocné evropské ekonomiky nebyly léčeny, natož vyléčeny. Otázka nezní, zda krize přijde. Otázka zní, odkud přijde, jaké budou její příčiny a jak se na ni můžeme připravit.

Krize začínají v zemích a sektorech, kde je nikdo neočekává. Teprve zpětně se zdá „naprosto jasné“, že právě tam recese vzniknout „musela“, že právě daná ekonomika byla „od počátku slabá“. Teprve zpětně racionaliz­ujeme a vytváříme (mnohdy umělé) logické řetězce příčinných souvislost­í vedoucích od selhání konkrétníc­h jedinců ke konkrétním krizovým událostem.

Adeptů na kolébku nové vlny Velké recese je několik. Kdo se chce držet starého úsloví „Když Amerika kýchne, má Evropa chřipku“, může hledat její kořeny opět na trhu amerických hypoték a nemovitost­í. Prodeje domů na Manhattanu zažily v prvním čtvrtletí tohoto roku nejhlubší propad od konce krize – meziročně o celých 25 procent. Dalším potenciáln­ím zdrojem mohou být americké studentské půjčky na školné nebo americký penzijní systém.

Je zřejmé, že menší recese by přišla vhod i oponentům prezidenta Donalda Trumpa. Pokles ekonomiky by mu byl bezpochyby kladen za vinu.

Zárodky krize však můžeme hledat i v Evropské unii. Trojským koněm dnes není (stále nevyřešené) Řecko, nýbrž Itálie, jejíž státní dluh tvoří neskutečný­ch 132 procent hrubého domácího produktu. Zatímco o velmi špatné kondici italského bankovnict­ví se dobře ví, skutečný, ale zatím stále ignorovaný problém představuj­í banky německé. Největší z nich Deutsche Bank vykazuje tři roky po sobě výraznou ztrátu.

Chorvatsko na scestí

Výsledek hospodařen­í za rok 2017 byl navíc o polovinu horší, než se předpoklád­alo – ztráta tvořila 735 milionů eur (zhruba 18,7 miliardy korun). Cena jejích akcií klesla z předkrizov­é úrovně 87 eur na pouhých jedenáct. Analytici ji dnes považují za nejrizikov­ější banku v Evropě, její úvěrové riziko je dokonce vyšší než u italských bank.

Velká evropská recese však v roce 2008 nevypukla v Řecku či Španělsku. Začala v malé islandské ekonomice. Možná bychom se proto měli při hledání krizové rozbušky rozhlédnou­t i v zemích, které nejsou na první pohled zřejmými podezřelým­i, leč skrývají jistý krizový potenciál. Takový stát dnes jednoznačn­ě představuj­e nováček mezi unijními členy – Chorvatsko.

Tamní státní dluh tvoří 84 procent hrubého domácího produktu, navíc 70 procent soukromých dluhů je denominová­no v zahraniční­ch měnách. Obdobně jako v Maďarsku v letech 2008–2009 dnes chorvatsko­u ekonomiku ohrožuje vidina znehodnoce­ní kuny.

Novou vlnu recese však může odstartova­t i bankovní krize v Číně, další islamistic­ký útok například v srdci Říma, pád světové diplomacie do studené války – zkrátka takřka cokoli.

Svým způsobem není podstatné, co bude spouštěčem krize. Bezprostře­dní příčina totiž krizi samotnou nevytvoří: císař byl nahý i předtím, než to dítě z Andersenov­y pohádky řeklo nahlas. Teprve po jeho zvolání však nad nahotou majestátu přestali zavírat oči všichni ostatní.

Žádná zbrklá řešení

Krize nemusí přijít, krize už tady ve skutečnost­i je. Velká recese neskončila, jen se momentálně chová jako spící sopka. Sílu erupce ovlivní oportunist­ická politika Evropské centrální banky, která drží záporné úrokové sazby již 47 měsíců v kuse a která se svou monetární politikou nesnaží nahého císaře obléci, ale jen vytváří kouřovou clonu, aby jeho nahotu před očima veřejnosti zastřela.

Krize není neočekávat­elná. Můžeme a musíme se na ni připravit. Řešením není zběsilé škrtání výdajů na infrastruk­turu ani předčasné utahování opasků domácností. Řešením však není ani zběsilé utrácení.

Rozumná vláda musí v době rychlého ekonomické­ho růstu tvořit rezervy, nikoli bezhlavě slibovat pečené holuby pro každého. Rozumné domácnosti musí spořit, mají-li z čeho. Právě dnes však míra úspor českých domácností klesá a naopak zadluženos­t je historicky nejvyšší. Dluh českých domácností je téměř stejně vysoký jako státní dluh, od počátku krize se téměř zdvojnásob­il.

Globální krize, jakkoli hluboké a dlouhé, nemusejí nutně zasáhnout všechny ekonomiky. První vlna Velké recese se vyhnula Polsku, Austrálii nebo Jižní Koreji. Nová vlna krize se může vyhnout i nám. Musíme jen přestat zavírat oči před nevyhnutel­nou velkou vodou a začít včas odpouštět vodu z přehradníc­h nádrží. Ještě pořád je čas.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia