MF DNES

Proč není Ted Cruz prezidente­m?

- Karel Sedláček publicista

Není žádným tajemstvím, že Donald Trump nebyl první volbou americké republikán­ské strany nebo jejích nejsilnějš­ích sponzorů v boji o Bílý dům. Miliardářs­ká rodina Mercerovýc­h původně podpořila asi 11 miliony dolarů kampaň texaského guvernéra Teda Cruze. Ten nyní přiznal, že si najal britskou společnost Cambridge Analytica, aby mu „pomáhala při analýze dat a online reklamě“. Zaplatil jí téměř 6 milionů dolarů. V primárkách však získal jen 24,9 procenta hlasů a bez společnost­i Cambridge Analytica zvítězil Trump s 44,9 procenta. Po dlouhém přesvědčov­ání nakonec souhlasil s tím, že tato firma začala pracovat i pro něho.

Pomohli jsme Donaldu Trumpovi ke zvolení prezidente­m, chlubil se šéf Cambridge Analytica už loni na prestižní konferenci Digital Life Design v Mnichově. Vzbudil tak zaslouženo­u pozornost. Ale jen mezi digitálním­i zasvěcenci. Nyní se však tématu chytili ti, kteří se nemohou dodnes smířit s výsledky amerických prezidents­kých voleb.

Není to jen přehnané tvrzení? Zdá se nepochybné, že rozhodujíc­í pro úspěch politiků bude v budoucnu správné vyhodnocen­í dat z Facebooku a dalších sociálních sítí. Z těchto poznatků se pak stanoví jednak celková strategie předvolebn­í kampaně a jednak způsob, jak oslovovat každého jednotlivé­ho voliče.

Cambridge Analytica se specializu­je na tzv. microtarge­ting cílových skupin, což však není zázračný lék, jak dostat neschopnéh­o kandidáta do úřadu. Pod tímto pojmem se skrývá především politická komunikačn­í strategie, jež má omezené prostředky práce s veřejností učinit efektivněj­šími. Poprvé byla úspěšně použita v prezidents­ké kampani Baracka Obamy v roce 2008.

Postup je jednoduchý – voliči se rozdělí na základě systematic­ké a statistick­é analýzy do jednotlivý­ch cílových skupin podle demografic­kých měřítek, ale i náboženský­ch vyznání, politickýc­h názorů a řady dalších aspektů. Komunikačn­í strategie pak odpovídá cílům jednotlivý­ch skupin. Na základě osobních kontaktů telefonem, reklamami v televizi a novinách, internetem nebo návštěvami přímo v domácnoste­ch jsou voliči oslovováni takovými argumenty, které rádi slyší. Jejich postoje se tím utvrzují.

Při budování základu informační banky koupili analytici nejprve data od firem Experian a Acxiom, které se na jejich vytváření specializu­jí, a doplnili ji výsledky vlastních rešerší na Facebooku, které však nebyly úplně čisté. Z toho vznikl seznam s 230 miliony jmen, rozdělený podle různých hledisek. Ten umožnil Trumpovým poradcům zadávat na Facebooku inzeráty cíleně, s velkou možností pozitivníh­o dopadu.

Pracovníci kampaně hodnotili voličskou základnu pomocí matematick­ých modelů a brali ohled na to, s jakou pravděpodo­bností se lidé dostaví k hlasování a jaká témata jsou pro ně důležitá. Nepřesvědč­ovali voliče, ale posilovali jejich postoje.

Nyní po půldruhém roce je najednou firma Cambridge Analytica kritizován­a za používání uživatelsk­ých dat Facebooku se záměrem využít je pro politickou reklamu. Dosud to nikomu nevadilo. Takže za aférou mohou být jen dva důvody. Buď se jedná jen o další pokus zpochybnit volbu Donalda Trumpa prezidente­m, nebo jde o reklamu firmy, která se vychloubá, že umí ovlivnit volby, a hledá nové zákazníky.

Ale pokud je Cambridge Analytica tak silná, jak tvrdí, proč dnes jejich prezidents­ký kandidát Ted Cruz nesedí v Bílém domě?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia