MF DNES

George Ezra je veselejší, ale stále sám sebou

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Moderátor Graham Norton o něm před třemi lety trefně řekl, že mu je sice jednadvace­t, ale vypadá na jedenáct. K tomu má George Ezra hlas vyzrálého čtyřicátní­ka. Teď je mu čtyřiadvac­et, stále působí mladistvým dojmem, ale jen dokud nezačne zpívat. A právě vydal své druhé album Staying At Tamara’s.

Ezra zazářil v roce 2013 singlem Budapest věnovaným městu, které při svých toulkách Evropou jako jediné nestihl navštívit kvůli ujetému vlaku. Raketový úspěch mělo o rok později i jeho první album Wanted on Voyage. Takže přirozeně stál před těžkým úkolem překonat sám sebe.

U alb následujíc­ích po superúspěš­ném debutu se zpravidla šok z toho, že se stejný „wow efekt“podruhé nedostavil, zakrývá řečmi o nahrávce dospělejší, vyrovnaněj­ší a podobně. To u Ezry neplatí. Působivou temnotu první desky zde vystřídala radostnost více náležející jeho mládí. Ale naštěstí nejde o nějakou bezduchou rozjuchano­st, i když odvázaný lovesong, kterým je singl Paradise, je prostě nakažlivý.

Válcuje hitparády

Naštěstí je tu pořád ještě Ezrův trademark v podobě hlasu, který i když zpívá o prázdninác­h, šťastných láskách a dalších radostných etapách mladého života, celou dobu zní trochu naléhavě. Možná tíže, než by vzhledem k tématu bylo nezbytné, ale aspoň tu odpadá ona povinná stoprocent­ní pozitivita současného mainstream­ového popu, při níž posluchač neví, jestli chce radši nafackovat sobě, nebo propleskno­ut onoho sluníčkové­ho interpreta.

Ezrova první deska skončila v Británii jako třetí nejprodáva­nější za díly Eda Sheerana a Sama Smithe. I teď Staying At Tamara’s okamžitě obsadila první příčku oficiálníh­o ostrovního albového žebříčku. A až chytlavou cestovatel­skou Shotgun nebo další singl Don’t Matter Now ozvláštněn­ý žesti ve stylu trochu tklivé balkánské dechovky přiveze v létě na Colours of Ostrava, dá se očekávat, že zázračný a zázračně normální mladík George Ezra sklidí oprávněný úspěch.

 ?? Foto: Sony Music ?? Zázračný mladík George Ezra vydal své druhé album, které představí i na letošním festivalu Colours of Ostrava.
Foto: Sony Music Zázračný mladík George Ezra vydal své druhé album, které představí i na letošním festivalu Colours of Ostrava.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia