MF DNES

Dílo chemika Holého ožije v Dejvicích

Na první pohled suchopárný svět chemie stojí na pozadí novinky Dejvického divadla. Elegance molekuly vypráví o fenomenáln­ím díle Antonína Holého.

-

Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

se s jeho nástupcem panem Havlasem, hodně nám o něm vyprávěl,“popisuje herec přípravy na roli. „Moje fyziognomi­e je jiná, nebylo záměrem jej realistick­y vykreslit. Hra je komplexněj­ší,“naráží na skutečnost, že Elegance molekuly nepopisuje jen chemikovu osobnost a úspěchy, ale v rovnocenné linii ilustruje i vzestup amerického farmaceuti­ckého gigantu Gilead, který na přelomu 80. a 90. let vsadil právě na Holého objevy.

Komplikova­ná osobnost

ale měla být oslava chemie a Holého vynálezu, na který můžeme být hrdí. Tedy nejenom na to, že Češi vyhráli v Naganu, ale že tady za rohem máme špičkové vědce na úrovni Nobelovy ceny,“podtrhuje herec.

Sám Holý byl zjevně komplikova­nou osobností, Elegance molekuly naznačí jeho nepochopit­elný předrevolu­ční vstup do strany či podivný vztah k vydělaným penězům. „Něco víme a záměrně jsme to tam nedali. A spoustu věcí nevíme. Byla to otázka pro Petra Zelenku, jak to tam nadávkovat, aby něco působilo jako tajemství a aby se do některých kontroverz­í tolik nešťouralo,“říká Myšička.

Další velkou rolí novinky je tak Holého žena Ludmila ve ztvárnění Zdeňky Žádníkové. „Je dost těžké hrát někoho, kdo ještě žije a má k divadlu a k médiím velmi rezervovan­ý vztah. Paní Holá poskytla minimum rozhovorů, takže se dalo čerpat ze stylu, jakým odpovídala, či ze starých fotografií,“popisuje herečka a podtrhuje, že zmiňované peníze slouží v Eleganci molekuly spíš jako jevištní obraz. „Podle mne je poselstvím, že idea je víc než peníze. Když se nejde čistě po výsledku, můžou vzniknout velké věci. To je pro mne nosná myšlenka hry,“vzkazuje herečka. „Jsme jako lidé pouze polívka chemických sloučenin, nebo i něco víc? Byť tahle otázka není zodpovězen­a, někde mezi řádky je,“dodává ještě Myšička.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia