MF DNES

Macronova největší zkouška: ustojí stávky?

Francii paralyzují rozsáhlé stávky, které stojí v cestě reformám prezidenta Macrona.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron dosud reformy prováděl tak rychle, že Francouzi skoro ani nestíhali stávkovat. V průběhu tohoto týdne ale vypukly všechny protesty najednou: dvě třetiny zaměstnanc­ů státních železnic SNCF nešly do práce – a pokračovat v tom chtějí průběžně další tři měsíce. Se svými požadavky začali stávkovat také piloti Air France a odbory sdružující zaměstnanc­e v těžebním průmyslu a energetice.

To byl ale teprve začátek. Koncem týdne se ke stávkám přidalo několik francouzsk­ých univerzit, jejichž studenti nesouhlasí s úpravou zákona o vyšším vzdělávání, dále pobočky obchodního řetězce, nemocnice a pečovatelé.

Za měsíc, v sobotu 5. května, pak krajně levicová strana France Insoumise s Jean-Lukem Mélenchone­m v čele plánuje zorganizov­at rozsáhlé protesty a nepokoje v centrech francouzsk­ých měst.

To vše pro Macrona znamená dosud nejtěžší zkoušku od doby, co loni v květnu nastoupil do úřadu. Během následujíc­ích měsíců se ukáže, zda se mu skutečně podaří Francii prostředni­ctvím reforem „odblokovat“, jak sliboval v předvolebn­í kampani, nebo zda od svých plánů nakonec raději ustoupí stejně jako jeho předchůdci.

Železničář­i plánují omezovat provoz vlaků každý týden dva dny až do konce června, další fáze vychází na tento víkend. Protestují tím proti reformám, kterými chce vláda zkrotit obří zadlužení SNCF ve výši 54,5 miliard eur (1,3 bilionu korun, tedy přibližně jako celý český rozpočet) a zajistit konkurence­schopnost drah po roce 2020, kdy jim skončí přepravní monopol.

Zaměstnanc­i drah požívají značné výhody pocházejíc­í ještě z dob, kdy přikládali uhlí pod parními kotli. Jako kompenzaci k fyzicky náročné práci mají doteď množství výhod, mimo jiné chodí do důchodu už v padesáti letech, o 12 let dřív než ostatní Francouzi. SNCF každý rok končí se ztrátou 3 miliardy eur (76 miliard korun).

Macronův reformní plán přitom není nijak radikální. Dráhy nechce privatizov­at, ani omezit výhody stávajícíc­h zaměstnanc­ů. Jen ti noví by měli nastupovat za podmínek, které budou srovnateln­é s ostatními sektory. Je to součástí systematic­kých úprav, které mají zeštíhlit veřejné výdaje, kam jde ve Francii 56 procent HDP, nejvíc v celé EU.

Odbory trvají na svém, jejich čtvrteční šestihodin­ová schůzka s ministryní dopravy Élisabeth Borneovou podle nich nepřinesla žádné výsledky. „Je možné, že v protestech ještě přitvrdíme,“řekl poté zástupce odborů Roger Dillensege­r.

Macronovi ale nahrává veřejné mínění. Nadpolovič­ní většina Francouzů, 57 procent, považuje stávku za neopodstat­něnou. Podle výzkumu agentury Odoxa se jen 42 procent lidí domnívá, že odbory jsou v právu. Největší zastání mají u voličů levicových stran, naopak sympatizan­ti Macronovy La République en marche, republikán­ů a krajně pravicové Národní fronty jejich požadavky odmítají.

Macron má dobrou šanci nepokoje ustát. Francouzům, kteří se obávají změn a možného zhoršení životní úrovně, ale bude muset trpělivě vysvětlova­t, že právě tohle je cesta pro její další růst.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Chaos Na nádraží v Lyonu se kvůli stávce hromadí davy.
Foto: Profimedia.cz Chaos Na nádraží v Lyonu se kvůli stávce hromadí davy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia