MF DNES

Otrávený Skripal se nečekaně zotavil

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Špionážní thriller, ve kterém vystupuje v hlavní úloze bývalý dvojitý agent Sergej Skripal, se dočkal dalších dramatický­ch odhalení.

Britské Timesy včera nejprve informoval­y, že smrtelná látka novičok, kterou byl minulý měsíc otráven Skripal (na snímku) se svou dcerou Julijí, pochází podle tajných služeb z laboratoří v ruském Šichany.

Vzápětí přišla druhá nečekaná zpráva. Nemocnice v britském Salisbury sdělila, že stav Skripala se zlepšil. Už není kritický.

„Dobře reaguje na léčbu, rapidně se zlepšuje a už není v kritickém stavu,“uvedla ředitelka oblastní nemocnice v Salisbury Christine Blanshardo­vá. Bývalý agent je při vědomí a komunikuje s ošetřovate­li. To opravdu málokdo čekal.

Krátce po atentátu 66letému Skripalovi nikdo nedával velké šance na přežití. Nyní se rychle zotavuje a každým dnem nabírá na síle, stejně jako jeho dcera Julije.

Ohledně původu látky novičok, která je otrávila, vedou britští experti diskuse již několik týdnů. Ještě v úterý Gary Aitkenhead, šéf armádního výzkumného střediska v anglickém Porton Down, uvedl, že britští výzkumníci nemohou prokázat, že nervová látka pochází z Ruska. Nyní se ovšem misky vah znovu přiklánějí k ruské stopě.

Tajné služby citované listem The Times totiž následně uvedly, že podle jejich zdrojů se v uzavřeném městě Šichany u kazašských hranic omezené zásoby novičoku přece jen nacházely. To je vedlo k přesvědčen­í, že byly určeny k cílenému útoku.

Britský odborník na chemické a biologické zbraně Hamish de Bretton Gordon pokládá novou zprávu za věrohodnou. „Britské tajné služby jasně ukázaly na Rusko a na Šichany,“řekl s tím, že nic nepodporuj­e předpoklad, že by novičok mohl pocházet z některých jiných míst bývalého Sovětského svazu, třeba z Ukrajiny či Uzbekistán­u.

Rusové opakovaně odmítali, že by s otravou Skripala měli něco společného. Moskva označila informace Timesů za další díl skládanky, ve které se snaží Západ Rusko pošpinit v probíhajíc­í informační válce. Všechna obvinění stojí podle Rusů na vymyšlenýc­h základech.

Pobouření dal najevo ruský poslanec Nikolaj Pankov, jehož volební obvod zahrnuje i Šichany. Chemické zbraně tam podle něj nikdy nebyly. „Naposledy jsme o vojsku v Šichany slyšeli, když Rusko začalo s procesem ničení chemických zbraní, což bylo před nějakými dvaceti lety,“řekl Pankov. Ruský armádní chemik Igor Rybalčenko k případu uvedl, že zemi původu otravné látky není možné určit, protože komponenty pro její výrobu jsou volně dostupné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia