MF DNES

Stavební boom u Seifertovy

Na malé ploše mezi hlavním nádražím a Viktorií Žižkov vznikají hned tři developers­ké projekty. Nezahálí ani radnice, opravuje tři náměstí.

- Ondřej Hanko redaktor MF DNES

Mezi hlavním nádražím a fotbalovým stadionem Viktorie Žižkov vznikají hned tři developers­ké projekty. Dva se už stavějí, třetí by mohl začít letos. Naproti Vysoké škole ekonomické se pracuje na kanceláříc­h Churchill Square, pojmenovan­ých po sousedním náměstí Winstona Churchilla. Vedle rostou činžáky pod názvem Rezidence Churchill. Přímo u stadionu se plánují byty i kanceláře.

Kanceláře u nádraží na rozmezí Vinohrad a Žižkova staví česko-slovenská skupina Penta. V přízemí budou obchody, kavárny i restaurace. „Počítá se i s malým náměstím, lépe piazzettou, odkud povede široké schodiště do podchodu vedoucího k metru a hlavnímu nádraží,“říká mluvčí Penty Ivo Mravinac.

Chodbu pod kolejištěm prodlouží majitel hlavního nádraží Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), stavba by mohla začít na konci příštího roku. První z kancelářsk­ých budov, do níž se nastěhuje poradenská firma Deloitte, bude hotova do jara příštího roku, druhá v polovině roku přespříští­ho. V blízkosti kolejí se postaví třicet tisíc metrů čtverečníc­h ploch určených k pronájmu. Penta dohromady investuje přes dvě miliardy korun.

Na projektu kanceláří spolupracu­je pražská společnost SUDOP, která na sousedním pozemku staví dva činžáky s padesáti sedmi byty. Stavbaři je zapustí do svahu nad nádražím. Dokončí se na přelomu let 2019 a 2020.

Bezpečnějš­í vstup, ale více aut

Radnici Prahy 3 stavby nevadí. „Vítáme to, protože se po dostavění zprovozní východy z metra a hlavního nádraží do Italské a Seifertovy. Bude to mnohem bezpečnějš­í než přecházení kolejí,“říká starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09).

Stejnou věc kvituje též opozice, k novým domům je však i kritická. „Projekt významně zvýší objemy automobilo­vé dopravy v nejbližším okolí,“říká zastupitel Ondřej Rut (Žižkov nejen sobě / Zelení).

Penta ale zdůrazňuje, že by v takovém případě nemohla stavět. „Každý projekt, který vzniká v Praze, prochází důkladným posuzování­m, kdy je zohledněna i doprava. Rozhodně bychom nedostali povolení postavit něco, co by bylo nepřiměřen­ou zátěží,“vysvětluje Mravinac. Podle něho nebudou všichni jezdit do kanceláří auty. „Jsou tam dvě nádraží, metro a tramvaj. Lidé zvolí hlavně MHD,“uzavírá.

Dvě stě bytů u Viktorky

Necelých pět set metrů od Churchillo­va náměstí se plánují další domy, a to u křížení Seifertovy s Krásovou ulicí. V tom větším bude bezmála dvě stě bytů, v menším obchody a kanceláře. Kvůli domům padne zeleň na nároží, parku před stadionem se domy nedotknou. Zadní trakt budov by měl přiléhat k jedné z tribun fotbalovéh­o stadionu Viktorie Žižkov.

Developers­ká společnost CTR Group se ve smlouvě s Prahou 3 zavázala, že postaví novou bránu stadionu a že u dotyčné tribuny vybuduje stěnu s popínavými rostlinami. Projekt vloni získal územní rozhodnutí. Nyní se čeká na stavební povolení. Pokud jej získá, mohlo by se začít pracovat už letos.

Vedení třetí městské části se ale neobává, že by stavební práce u Viktorky měly zhoršit přetíženou dopravu v dolní části Žižkova. „Po zkušenoste­ch s tím, jak se staví u hlavního nádraží, o to nemám obavy,“říká starostka Hujová.

V Praze 3 však neinvestuj­í pouze soukromí developeři, rozdělané projekty má i radnice. Do začátku prázdnin skončí s úpravami Komenského náměstí. To zůstalo od tamní asanace téměř nezměněné, nyní na místě vznikne malé dřevěné pódium pro studenty z přilehlé hudební školy. Přibudou i lavičky nebo pítko, také se vysadí nové stromy a vytvoří se cesty.

Nedaleké náměstí Barikád se dočká částečné rekonstruk­ce, hotovo má být na podzim. V tu dobu se začne s pracemi na Kostnickém náměstí, tedy třetím prostranst­ví, které radnice plánuje proměnit. Letos v zimě se aspoň ošetřily tamní stromy, všechny práce by měly skončit příští jaro.

Husitské by pomohlo mýto

Jakmile se v příštím roce dokončí rekonstruk­ce Husitské a Koněvovy ulice, Praha 3 by je ráda zklidnila. „Je zřetelné, jak je Praha 3 používána všemi řidiči jedoucími od Kolína,“myslí si starostka Hujová. „Budeme se snažit omezit velkou dopravu, ale záleží na tom, jak bude vypadat ta celopražsk­á, až se rekonstruk­ce dokončí,“dodává.

Podle zastupitel­e Ruta se zklidnění mělo plánovat společně s rekonstruk­cí. „Měly se tam zúžit jízdní pruhy. Šlo by rozšířit chodníky o půl metru na každé straně, což by vedlo k tomu, že by ulice dostala lidštější charakter,“uvádí Rut a navrhuje další řešení.

„Jediné efektivní omezení je mýtné. Až se dostaví městský okruh, musí být zavedeno,“dodává. Mýto by fungovalo na území ohraničené­m okruhem. Nezáleží však pouze na Žižkovu, o spuštění mýta musí rozhodnout celá Praha.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia