MF DNES

Metro Veleslavín dostane jezdicí schody už za týden

-

Pražský dopravní podnik (DPP) zprovozní v pátek 13. dubna chybějící eskalátory v podchodu stanice metra A Nádraží Veleslavín. Pohyblivé schody jsou zabudovány do současného pevného schodiště vedoucího k autobusové­mu terminálu.

Chybějící eskalátor byl často terčem kritiky, od stanice totiž jezdí autobusy MHD na ruzyňské Letiště Václava Havla. Letiště na Veleslavín v minulosti vyslalo portýry, aby lidem nosili kufry.

Stanice byla zprovozněn­a v dubnu 2015. „Nové eskalátory musí ještě 12. dubna projít nutnými kontrolami. Pokud vše dopadne dobře, tak je v pátek 13. dubna zprovozním­e,“řekla mluvčí DPP Aneta Řehková. Náklady byly před zahájením stavby odhadnuty na 33 milionů korun.

Na Veleslavín­ě přestupují cestující, kteří jedou na Letiště Václava Havla v Ruzyni, z metra na autobusovo­u linku 119. Původně tam přestupní terminál nebyl plánován, nakonec tehdejší vedení města rozhodlo, že trasa metra A bude končit u nemocnice v Motole a směrem k letišti už nepovede.

Město řešilo v minulosti kromě eskalátoru další varianty. Jednou z nich byla stavba pohyblivéh­o pásu, na který by si cestující dali kufry a vystoupali po vedlejším pevném schodišti. Projekt měl vyjít na tři miliony. Další možností bylo vybudování výtahu z vestibulu na povrch. Za osm milionů korun.

DPP včera zprovoznil opravené eskalátory a vstup ve stanici metra B Palmovka směrem do Vysočan. Náklady na opravu činily 93 milionů korun. Podnik nyní rekonstruu­je schody také ve stanicích metra B Anděl a Náměstí Republiky. Do budoucna chystá opravy i ve stanici Karlovo náměstí směrem na náměstí.

Nové eskalátory musí ještě projít nutnými kontrolami. Pokud vše dopadne dobře, tak je zprovozním­e 13. dubna.

 ?? Foto: MAFRA ?? Půl roku práce Stavba schodů začala loni v listopadu.
Foto: MAFRA Půl roku práce Stavba schodů začala loni v listopadu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia